COFFEE FACTS

10 curiozități despre cafea pe care orice cafegiu ar trebui să le știe

Cafeaua este cea mai îndrăgită și consumată băutură din lumea întreagă, datorită energiei pe care o oferă organismului și aromei cu care ne îmbracă cele mai frumoase dimineți. Așadar, ne-am gândit să oferim cafegiilor pasionați cele mai interesante…

10 curiozități despre cafea

Boabele de cafea folosite în prepararea celebrei băuturi sunt, de fapt, semințele fructului de cafea.

Deși denumirea generală este „boabe de cafea” sau „cafea boabe”, partea plantei care este prăjită și măcinată este, de fapt, sămânța fructului de cafea, numit „cireașa de cafea” (coffee bean), numit astfel de la forma și culoarea acestuia.

Cafeaua a fost descoperită de un păstor de capre.

Legenda spune că un păstor de capre a descoperit cafeaua după ce animalele au mâncat fructe de cafea și au început să aibă un comportament ciudat din cauza energiei date de cafeină.

Și, dacă tot suntem la acest capitol, trebuie să știți că, la început, cafeaua era consumată sub formă de mâncare, nu era privită ca o băutură. Triburile africane primitive amestecau fructele și semințele cafelei cu grăsime animală și obțineau un fel de gustare ce le oferea energie.

Cea mai scumpă cafea din lume ajunge să se vândă cu 80 euro/100g.

Cea mai scumpă cafea din lume este Kopi Luwak. Originară din Indonezia, această cafea este recoltată după ce a trecut prin sistemul digestiv al zibetei asiatice de palmier, un mamifer mic, asemănător cu pisica. Exact, este o cafea obținută din excremente. Se pare că procesul de digestie îi oferă cafelei un gust complex și bogat.

Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume și a doua cea mai comercializată marfă de pe planetă, după petrol.

Există peste 25 milioane de cultivatori înregistrați, în peste 70 de țări. Principalele țări furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia și Vietnam.

Cafeaua Arabica reprezintă aproximativ trei sferturi din cafeaua cultivată în întreaga lume. Este cultivată în toată America Latină, Africa Centrală și de Est, India și în Indonezia. Cafeaua Robusta este cultivată în Africa de Vest și Centrală, în toată Asia de Sud-Est și în Brazilia.

Denumirea de moka provine de la numele unui oraș din Yemen.

Mocha a fost inițial numele unui port din Yemen, această localitate fiind prima din lume ce a răspândit boabele de cafea pe întregul mapamond. Boabele de cafea din Yemen aveau o calitate superioară, ca a ciocolatei, o caracteristică ce a dus ca băuturile cu ciocolată să fie etichetate moka.

Prima cafenea europeană a fost deschisă în Veneția, în anul 1683.

În Europa, cafeaua a apărut în secolul al XVII-lea în farmacii, fiind comercializată ca remediu medicinal. Mai târziu, au apărut cafenelele, acestea fiind considerate un loc de socializare. Mai mult, cafenelele erau populare în rândul filosofilor, anticarilor și istoricilor ca locuri în care oamenii de știință care împărtășesc aceeași viziune să se întâlnească, să citească, să învețe de la ceilalți și să dezbată.

Caffè Florian din Veneția, inaugurată la 29 decembrie 1720, este considerată cea mai veche cafenea din Europa, locație activă încă.

O plantă de cafea poate trăi până la 200 de ani.

Atunci când răsare, vârful plantei de cafea arată ca o sămânță mică. În timp, aceasta devine o plantă stufoasă și, odată ajunsă la maturitate, face boabe roșii (sau alte nuanțe, în funcție de soi). Planta de cafea Robusta poate ajunge la o înălțime de peste 12 m. Dacă nu ar fi recoltate pentru procesare și pentru a fi mereu tinere și proaspete, plantele de cafea ar putea trăi până la 200 de ani.

Cafeaua se savurează cel mai bine la ora 10:00.

Deși avem tendința să bem cafeaua imediat după ce ne-am trezit, specialiștii ne spun că cel mai bun moment al zilei pentru a savura cafeaua este ora 10:00 sau să așteptăm o oră după trezire înainte de a o bea. Explicația este aceea conform căreia corpul nostru produce cortizol pentru a ne trezi, iar acest lucru înseamnă că, tocmai în acel moment al zilei, cofeina din cafea nu își va face efectul cum trebuie.

Există peste 50 de tipuri diferite de cafea.

Deși există două tipuri principale de cafea: Robusta și Arabica, boabele de cafea sunt cunoscute și distinse în funcție de aromă în peste 8 soiuri diferite: Bourbon, Typica, Columbiana, Java, Kona, Catimor, Catuaí, Mundo Novo, Caturra. Acestea sunt cele mai cunoscute, dar puteți consulta o listă întreagă cu diferite soiuri de cafea aici.

Este nevoie de 42 de boabe de cafea pentru a prepara un espresso.

Așa cum este bine știut, cafeaua tip espresso provine din Italia. Acesta a fost pregătit manual în Milano, la începutul secolului al XX-lea. Nevoia de a simplifica și automatiza prepararea cafelei a condus la realizarea unei mașinării special concepute pentru crearea băuturii, ceea ce numim astăzi espressor.

Bonus: 100 ml de cafea simplă (fără zahăr sau lapte) au doar 1-2 kcal.

Din acest motiv, specialiștii în nutriție recomandă consumul de cafea neagră, fără adaos de zahăr sau lapte. Cafeaua este recunoscută pentru beneficiile pentru metabolismului, dar numai dacă această este consumată simplă.

Voi ce alte curiozități despre cafea mai cunoașteți?

Intră pe Kfea.ro și bucură-te de cea mai bună cafea, espressoare de top și produse de întreținere de cea mai bună calitate!

Din 2006, suntem alături de pasionații de cafea, oferindu-le numai produse originale la prețuri competitive!

error: Content is protected !!