Dupa ce am vazut care sunt principalele obiceiuri ale europenilor in ceea ce priveste cultura cafelei, ajungem si la modalitati si ceremonii de preparare a cafelei in intreaga Lume.
Deloc surprinzator este faptul ca in tarile producatoare de cafea, traditiile legate de prajire a boabelor si preparare a bauturii calde ajung chiar si pana la adevarate experiente spirituale.
Cu adevarat surprinzator este felul in care in unele tari din fara Europei cafeaua nu reprezinta deloc o bautura aromata, menita sa fie savurata, ci dimpotriva. Aflati mai jos despre ce este vorba.
Canada
Canadienii iubesc cafeaua si consuma mai multa cafea pe cap de locuitor decat orice alta tara din fara Europei. Aproape 90% dintre locuitorii acestei tari sustin ca beau cel putin o ceasca pe zi. Bautura lor nationala este cafeaua “cu doua de lapte si doua de zahar”.
SUA
In State exista cate un Coffee Shop pe fiecare strada, asa ca nu e de mirare faptul ca americanii sunt mare amatori de bauturi pe baza de cafea. Si zicem “pe baza de cafea” deoarece incepand cu anii 1990, cand s-a nascut cultura de cafea pe coasta de vest, au inceput sa apara si tot felul de combinatii speciale – una dintre ele fiind Macchiato. Americanii sunt insa cunoscuti pentru felul aparte in care consuma cafeaua: espresso cu adaos de apa fierbite, baut la cana si cunoscut in lume ca “Americano”.
Brazilia
Nu e deloc surprinzator faptul ca brazilienii adora cafeaua – tara lor produce aproape jumatate din productia disponibila la nivel mondial. Cea mai populara forma de consum a cafelei la ei este cafe com leite, o cafea foarte tare, consumata dimineata si servita cu lapte cald din abundenta. Dupa ea vine cafezhino, o cafea neagra si tare, servita cu mult zahar.
Etiopia – sursa: seattletimes.nwsource.comEtiopia
In Etiopia, locul in care s-a descoperit cafeaua, aceasta bautura a ramas o parte importanta a culturii locuitorilor. Din acest motiv, cafeaua nu doar se bea, ci este inconjurata de o intreaga ceremonie de pregatire a boabelor, preparare si consumare. Experienta spirituala legata de cafea cuprinde fiecare pas al procesului de pregatire a boabelor, de la prajire pana la servirea bauturii. Adesea, in procesul de preparare a cafelei se adauga miere, unt sau scortisoara, rezultand o cafea cu o aroma bogata si speciala.
Mexic
Cafeaua mexicanilor este bine prajita, apoi filtrata prin panza (tifon) si servita in cani de lut – de aici si denumirea de Cafe de olla. Bautura este consumata cu piloncillo, un zahar brun nerafinat cu gust afumat si aroma de caramel. Pentru un plus de savoare, in cana se adauga un bat de scortisoara.
Cuba
Cana cu java bauta dimineata este ca un fel de ritual pentru cubanezi si se savureaza incet, in timpul socializarii cu familia sau prietenii. Ca vizitator ar trebui sa incerci Cafe Cubano (Caficito) – un espresso cu zahar inclus. Sau poate preferi Coradito, un espresso peste care se pune lapte fierbinte.
Japonia
Japonezii sunt cei mai lipsiti de inspiratie cand vine vorba de bautul cafelei. Pentru ei este suficient paharelul de la automatul de cafea, iar cafelele ambalate se gasesc la orice colt de strada pentru cativa yeni si se pot servi reci sau calde.
Stam de vorba la Kfea?