Cafeaua pe care o bei zilnic pentru a te mentine in forma pe durata zilei de lucru nu este numai fierbinte, aromata si revigoranta, ci vine si cu o serie de beneficii. Cu toate acestea, este important de retinut ca orice lucru consumat moderat poate fi benefic, in timp ce excesele sunt periculoase.
Pentru a te bucura de beneficiile unei cafele, incearca sa nu adaugi zahar sau alte ingrediente nesanatoase in ea. Bineinteles, cafeina si antioxidantii sunt continuti si in unele ceaiuri, asa ca exista oricand si aceasta optiune.
De mentionat este faptul ca studiile de mai jos sunt asociative si nu demonstreaza in mod concret cauza si efectul.
Te poate face mai destept
Cafeaua contine cafeina, un compus activ care functioneaza ca stimulant. Cafeina este cea mai consumata substanta psihoactiva din lume, care functioneaza prin blocarea efectelor inhibitorii ale Adenosinei. Acest lucru se traduce prin cresterea activitatii neuronale si demonstreaza ca starea de spirit, viteza de reactie, memoria, vigilenta si functiile cognitive in general sunt imbunatite de cafeina.
Asadar, imbunatatind functiile creierului, o cafea te ajuta sa fii mai istet cat timp isi face efectul.
Ajuta la scaderea riscului de diabet
Diabetul de tip II este o boala survenita in urma unui stil de viata nesanatos, a carei incidenta a crescut simtitor in ultimii ani.
Rezistenta la insulina sau inabilitatea de a produce insulina specifice acestei afectiuni duc la niveluri ridicate ale zaharului in sange. Mai multe studii au demonstrat ca o cana de cafea pe zi scade riscul de diabet in procent de 7%, procent care creste direct proportional cu numarul canilor de cafea consumate.
Arde grasimile si imbunatateste performantele fizice
Exista un motiv pentru care cafeina se afla pe lista ingredientelor mai multor suplimente destinate arderii grasimilor: in mare parte gratie efectului stimulator pe care il are asupra sistemului nervos central, cafeina accelereaza metabolismul si oxidarea acizilor grasi.
Unul dintre mecanismele prin care aceasta substanta poate imbunatati performantele fizice este tocmai prin eliminarea acizilor grasi din tesutul adipos.
Scade riscul de Alzheimer sau Parkinson
Ne intoarcem la efectele cafelei asupra creierului si mentionam ca unele studii au demonstrat cum ca aceasta bautura ar putea sa scada riscul de Alzheimer cu pana la 60% si pe cel de Parkinson intre 32 si 60%.
sursa: desktopnexus.comExcelenta pentru ficat
Hepatita si alcoolismul au cel mai mare impact negativ asupra tesutului ficatului. Mai multe studii au aratat cum cafeaua poate scade riscul de ciroza pana la 80%, cel mai mare procent fiind inregistrat la cei care consumau peste patru cani pe zi. Impactul benefic al acestei bauturi s-a aratat si prin scaderea riscului de cancer de ficat cu 40%.
Asadar, cafeaua pare sa protejeze ficatul impotriva unor afectiuni, scazand riscul de cancer sau ciroza.
Scade incidenta mortii
Desi este des intalnita ideea potrivit careia cafeaua nu este buna pentru sanatate, mai multe studii de amploare au dovedit ca bautul de cafeina scade incidenta mortii din aproape toate cauzele.
Efectul este mai pronuntat in cazul persoanelor care sufera de diabet de tip II.
Bogata in nutrienti si antioxidanti
Unele ceaiuri si cafeaua contin nutrienti, vitamine si minerale. O mare parte dintre acesti compusi se pierde in procesarea boabelor, insa continutul lor in bautura calda este destul de ridicat oricum.
O cana de cafea contine vitaminele B5 (6% DZR – Doza Zilnica Recomandata), B2 (11% DZR), B1 (2% DZR) si Potasiu si Mangan (3% DZR).
Stam de vorba la Kfea?