Dupa ce ne bem cafeaua, zatul ramas ajunge direct la gunoi, pentru ca este considerat un reziduu inutil. Insa insusurile lui multiple il fac foarte util si benefic din mai multe puncte de vedere.
Una dintre trasaturile sale principale este puterea de absorbtie a mirosurilor. Sa vedem mai jos care sunt cele mai tari intrebuintari ale zatului de cafea.
Tratament-minune si colorant pentru par
Zatul de cafea face minuni cand vine vorba de parul tau. Cand te speli pe cap, maseaza-ti scalpul umed cu zat si apoi clateste bine – astfel iti faci parul mai matasos si mai stralucitor si indepartezi matreata. Un efect in plus este cel de colorare a parului in tonuri cafenii, asadar il poti folosi si pe post de nuantator natural.
Efectele lui benefice nu se opresc la parul tau. Pana si cainele poate profita de ele: cand ii faci baie catelului, adauga in apa zat pentru a-i face blanita mai fina si mai stralucitoare.
Masca de fata si exfoliant de corp
Amestecand zatul cu ulei de masline, avocado sau amandoua, obtii o masca de fata perfecta pentru hidratarea tenului.
Fiind abraziv, il poti folosi in stare umeda pentru a-ti masa picioarele: pe coapse pentru efect anticelulitic, pe gambe si talpi pentru relaxare si imbunatatirea circulatiei.
Dezodorizant pentru maini, vase si frigider
Cand iti raman mainile impregnate cu mirosuri neplacute precum cel de usturoi, freaca-ti palmele cu zat umed. Il poti folosi in acelasi mod si pentru a indeparta mirosul de mujdei de pe vasele pe care le speli – stim ca unii detergenti de vase nu indeparteaza mirosul prea bine.
Pentru ca absoarbe atat de bine mirosurile, zatul poate fi folosit si pentru retentia miresmelor neplacute din dulapuri sau din frigider, atat timp cat este depozitat uscat pe o farfurioara in locurile cu probleme.
Degresant pentru vase
Pe langa faptul ca absoarbe mirosurile de pe maini si farfurii, zatul are si mai multe beneficii cand este folosit la spalatul vaselor: degreseaza si are efect abraziv, ideal pentru oale si tigai.
Ca un sfat suplimentar: vasele cu grasime intarita greu de curatat pot fi lasate peste noapte la inmuiat cu apa calduta si doua plicuri de ceai folosite inauntru. Iar a doua zi pot fi frecate cu zat pentru rezultate maxime.
sursa: barriquesmarket.comIdeal pentru mobila
Efectele pe care le are zatul asupra mobilei se impart in trei. Inainte de toate, mobila trebuie sa fie una de culoarea cafelei, altfel se va pata.
Se pare ca zgarieturile dispar de pe mobila frecata cu zat, iar praful nu se va mai aseza pe ea atat de usor dupa aceea. In plus, mobila si parchetul frecate cu zat isi recapata stralucirea.
Presarat pe pamant, ajuta plantele si indeparteaza daunatorii
Daca ai probleme cu furnicile si melcii in gradina, presara niste zat in zonele afectate, iar acesta va tine vietatile respective la distanta. In plus, plantele nu vor mai fi afectate de obieceiurile pisicilor atunci cand pamantul lor va contine zat (valabil si pentru plantele din glastre).
Zatul este si un ingrasamant natural, fiind benefic pentru plantele care prefera un sol mai acid, precum rosiile, morcovii, trandafirii, rododendronii si azaleele, asa ca poate fi amestecat in sol la plantarea acestora.
Partea creativa
Am vorbit pana acum de beneficii si efecte minunate ale reminiscentelor de cafea, insa nu ar trebui sa omitem si partea in care il poti folosi alaturi de copilul tau pentru a da nastere unor planse deosebite cand pictati.
Daca activitatile de joaca educativa implica si textile, poti folosi zatul sau chiar cafea lichida din cana pentru ca colora artistic tesaturile.
3 Comments
Bob
Chiar nu stiam ca are atatea utilizari. Este destul de interesant.
Sandra
Eu il folosesc pentru exfoliere, dar nu foarte des pentru ca este destul de abraziv sau il pun in gramada de compost din gradina.
Kfea
Intr-adevar, are multe utilizari surprinzatoare. Iar ca exfoliator este destul de abraziv si nu trebuie folosit mai des de, sa zicem, o data pe saptamana. Ne bucuram ca ati gasit aceste informatii interesante 🙂