Burundi, Congo, Ethiopia, Kenya, Ruanda, Tanzania, Uganda, Yemen, Zambia, Zimbabwe – acestea sunt statele din regiunea africana si araba care produc cafele de origine. Cafelele din Africa se deosebesc de cele din America Centrala si de Sud prin aciditatea pronuntata, prin gustul intens fructat si prin notele usor dulcege de tutun proaspat sau chiar de nuca de macadamia, similare cafelelor din India. Merita incercate soiurile de origine din Congo, Kenya si Yemen. In Congo soiurile superioare de cafea cultivate la intaltimi medii au o aroma speciala cu note de vanilie, cacao sau alune. Cafeaua din Congo se situeaza de obicei undeva intre cea din Kenya considerata o delicatesa desavarsita si soiurile rustice din Indonezia ce se remarca prin aciditatea ridicata si sunt recomandate spre utilizare in amestecuri cu soiuri mai blande din America Latina.
Kenya este tara africana a celei mai bune cafele de origine. Cafeaua din Kenya este excelenta iar felul in care kenyenii isi administreaza de la cap la coada business-ul cu cafea este de asemenea ireprosabil. Ca si particularitati de aroma si gust, despre cafeaua din Kenya trebuie sa stiti faptul ca este o cafea acida datorita cantitatii crescute de acizi clorogenici, are o aroma intens fructata si uneori chiar condimentata, unele soiuri avand chiar aroma de vin.
O alta tara din regiune care are o traditie de sute de ani in cultivarea cafelei este Yemen. Situat pe continentul asiatic, Yemenul este singurul stat arabic ce produce cafea de origine. In Yemen se afla portul AL-Mahka (cunoscut in scrierea europeana ca Moka sau Mocha) de unde si denumirea celebrului soi de cafea ce se remarca printr-un corp dens, un gust intens si profund amarui. Despre culturile de cafea din Yemen trebuie sa stiti faptul ca sunt situate la altitudini ridicate, iar in ceea ce priveste comertul cu cafea, acesta se realizeaza prin mijlocitori care cumpara ciresele de cafea direct de la producatori si le depoziteaza astfel in beciuri. Cafeaua trimisa spre export este de obicei cea mai veche cafea din stocurile mijlocitorilor. Cafeaua produsa in Yemen este utilizata pentru a prepara o serie de specialitati precum infuzia de cafea sau ceaiul cu ghimbir.
Bali, Flores, India, Java, Myanmar, Papua Noua Guinee, Sumatra, Sulawesi si Timor – Cafeaua de origine provenita din Asia si Indonezia este o cafea exotica, cu aciditate scazuta, arome intense de fructe, flori si ierburi aromatice. Soiurile de origine din Java, Papua Noua Guinee, Sumatra si Sulawesi sunt printre cele mai apreciate si scumpe cafele. La fel de interesante si demne de incercat sunt si cafelele de origine din Bali, Flores sau India.
Cafeaua cultivata in mica insula indoneziana Bali a fost pentru multa vreme comercializata exclusiv pe piata din Japonia. Ceea ce particularizeaza acest tip de cafea este aroma sa intensa de caramel in varianta uscata (boabe prajite proaspat macinate) si gustul intens de ciocolata maruie si aroma de pepene galben din varianta bauturii finale. Pe masura ce aceasta se raceste in ceasca notelor deja mentionate li se adauga o subtila aroma de strugure.
Foarte similara cu Bali este cafeaua din Flores. Asa cum si numele insulei din care provine cafeaua ne sugereaza, aceasta are arome florare este usor dulceaga si are o aciditate medie. Curiozitatea in ceea ce priveste acest soi de cafea consta in faptul ca altitudinea de cultivare este una scazuta in comparatie cu soiurile similare din alte tari. Particularitatea aromei din ceasca de espresso a cafelei Flores consta in notele fructate de pepene galben si mango.
In India povestea cafelei incepe in anul 1670 cand profetul Baba Budan aduce din pelerinajul sau la Mecca 7 boabe de cafea pe care le planteaza in regiunea ce astazi ii poarta numele. Despre cafeaua de origine din India trebuie sa stiti ca are o aciditate scazuta, note condimentate si usor similare cu ceaiul Darjeeling cultivat tot in aceasta regiune. Cafeaua de origine din India este foarte similara cu soiurile de origine din Sumatra si Sulawesi, fiind un sortiment pe care oricare cafegiu care se respecta trebuie sa il deguste.
Java este o cafea de origine cu aciditate extrem de scazuta, considerata o „ceasca curata” (clean cup) in sensul ca lipsesc orice arome si gusturi specifice in afara gustului tipic usor amarui al cafelei.
Papua Noua Guinee, o insulita aparte fata de surorile ei mai mari din Indonezia, produce pe suprafete limitate un soi de cafea particular, care in varianta uscata are arome fructate de gutuie, mar si para, iar in ceasca are un gust subtil de paine prajita cu miere si o aroma de coaja de portocala. Soiurile din Papua Noua Guinee sunt de fapt hibrizi intre Jamaica Blue Mountain, cafeaua Arusha din Tanzania si cafeaua Kent din India.
Sumatra si Sulawesi sunt cafelele indoneziene cele mai apreciate datorita puritatii aerului si solului din zonele in care sunt cultivate. Avantajul acestor doua soiuri de origine este acela ca sunt cultivate la altitudini ridicate, iar particularitatea lor de gust se refera la notele de ierburi aromatice din ceasca. Atat Sumatra cat si Sulawesi sunt cafele cu aciditate scazuta, ideale in special pentru prepararea unor espresso-uri reusite datorita corpozitatii extraordinare a cafelei in ceasca.
Cafele de origine particulare, sau cafelele din insule sunt Jamaica, Sfanta Elena, Republica Dominicana, Australia, Hawaii, Porto Rico.
Despre Jamaica Blue Mountain se stie ca este cel mai cunoscut si apreciat soi de cafea din Jamaica. In Australia cafeaua cultivata in Queensland este o combinatie hibrida de soiuri Jamaica Blue cu Bourbon, Kairi Typica, Arusha si Caturra. Cafeaua din Republica dominicana, din Sfanta Elena, Hawaii si porto Rico este o cafea moale, cu aciditate scazuta, de cele mai multe ori considerata ca si cafeaua de origine din Java, clean cup.
In magazinul kfea.ro gasiti o gama variata de cafele de origine macinate sau boabe pe care merita sa le incercati pentru a intelege complexitatea si magia cafelei!
Stam de vorba la Kfea?