Indiferent daca o preparam la espressor, ibric, filtru sau moka, o cafea de origine isi pastreaza particularitatile specifice zonei in care a fost cultivata. Originile dau aroma, densitatea spumei, corpul si nivelul de aciditate al cafelei. Majoritatea cafelelor pe care le consumam sunt amestecuri de boabe din diferite regiuni, de diferite origini, combinate in mod optim pentru a se obtine anumite particularitati ale bauturilor preparate.
Chintesenta cafelei o reprezinta insa cafelele de origine, acele soiuri de cafea ce sunt cultivate intr-o singura tara, uneori chiar intr-o singura regiune sau pe o singura plantatie si care in afara de un gust special si o aroma deosebita aduc in ceasca de cafea o parte din magia si traditiile locului din care provin.
Regiunile in care este cultivata cafea sunt America Centrala, America de Sud, Africa Ecuadoriala si Arabia, Indonezia si Asia plus Regiunile Insulare de pe coasta Americii Latine dar si de pe coasta Australiei.
In America Centrala intalnim urmatoareale cafele de origine: Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama, El Salvador. Dintre aceste soiuri de cafea de origine, Costa Rica este cea mai faimoasa si cea mai speciala. Considerata cafeaua perfecta sau cafeaua cu gust de cafea, Costa Rica este echilibrata ca aciditate si tarie si poate avea o aroma ce variaza in functie de gradul de prajire de la aroma usor fructata la aroma de alune si ciocolata. Principalele regiuni din Costa Rica in care umiditatea solului si conditiile climatice permit cultivarea optima a cafelei sunt San Jose, Alajuela, Heredia, Puntarenas si Cartago. Uneori soiurile de cafea superioara sunt amestecate cu soiuri inferioare in scopul crearii unor cafele cu continut de cofeina ridicat.
Pe www.kfea.ro gasiti cafea de origine din Costa Rica de la Segafredo Origini, special prajita si macinata pentru a fi preparata in mod traditional la ibric sau la aparat moka.
Spre deosebire de cafeaua de origine din Costa Rica, cea din Guatemala este o cafea mai acida si cu aroma profund fructata. Ceea ce face diferenta intre diferitele regiuni din Guatemala in care se cultiva cafeaua este compozitia solului, altitudinea si gradul de umiditate. Soiurile de cafea cultivate in Antigua si Huehuetenango sunt cu adevarat exceptionale.
Daca in cazul majoritatii cafelelor de origine din America Centrala se aplica gustul fructat si aciditatea medie, cafeaua din Honduras face nota discordanta. In cazul cafelei de origine din Honduras veti fi fermecati de gustul intens de caramel al cafelei si de aciditatea extrem de scazuta. Aceste doua trasaturi pe care le are mai putin cunoscuta cafea Honduras o transforma intr-o baza excelenta pentru a prepara un espresso perfect.
Mexicul este cea mai intinsa tara din America Centrala si locul in care o cafea de origine difera foarte mult de la o regiune la alta. Majoritatea degustatorilor de cafea recomanda amestecurile de boabe provenind din regiunile Oaxaca si Chiapas ca fiind cele mai reusite tipuri de cafea de origine Mexicana.
Nicaragaua, Panama si El Salvador sunt tari ale caror cafea de origine este asemanatoare si preia majoritatea caracteristicilor cafelelor din Guatemala si Costa Rica. Cafeaua din Nicaragua este cea mai putin acida din intreaga America Centrala, iar cafeaua din Panama are o exceptionala aroma florala, unica in timp ce cafeaua din El Salvador are o aciditate ce ii confera gustul usor picant.
Stam de vorba la Kfea?