Long Black Flat White Coffee

Cafeaua din ceasca: ce sunt Long Black si Flat White

Poate ca pana acum nu ai auzit de aceste doua sortimente de cafea fierbinte deoarece Flat White si Long Black sunt in mare parte intalnite in Australia si Noua Zeelanda.

Ce mai au in comun cele doua sortimente de bauturi din cafea este faptul ca au la baza espresso-ul, peste care se adauga alte ingrediente.

Long Black

Aceasta bautura aflata in meniul de cafele este adesea intalnita, pe langa Australia si Noua Zeelanda, si in Brazilia. Mai nou, incepe sa patrunda chiar si in Marea Britanie, in special in Londra.

O cafea Long Black este obtinuta dintr-un espresso dublu sau ristretto dublu, turnat peste apa fierbinte aflata deja in ceasca.

Din acest punct de vedere seamana cu Americano, insa o cafea Long Black pastreaza crema si este mai putin voluminoasa, asadar mult mai aromata. Diferenta dintre Americano si Long Black este ca prima inseamna espresso simplu peste care se toarna apa fierbinte.

Pont: Daca doresti sa prepari un Long Black, pune intai apa si apoi espresso-ul dublu, altfel pierzi toata crema si aroma finale.

Flat White

Aceasta bautura a aparut in anii 1980 si este facuta dintr-un espresso simplu sau dublu (uneori ristretto), peste care se pune crema de lapte (lapte fierbinte spumat, cu bule fine si consistenta cremoasa). Este cumva similar cu un cappuccino, un latte sau un cafe au lait, insa raportul dintre lapte si espresso difera, deoarece se serveste intr-o cantitate mai mica decat cafelele enumerate mai sus.

Un Flat White se serveste in ceasca ceramica de 150 – 160 de ml si contine foarte putina crema de lapte fata de cantitatea de espresso din ceasca –  de aici si denumirea “flat”.

O alta caracteristica speciala a acestui tip de bautura pe baza de cafea este ca din laptele frotat se alege doar partea cremoasa de deasupra, care apoi se toarna liber, amestecandu-se cu cafeaua fara sa se stratifice.

Pont: Un Flat White perfect nu se serveste niciodata intr-un recipient prea mare, deoarece se va adauga mai multa crema de lapte si astfel se va pierde aroma sa specifica.

Citeste si:

Espresso versus cafea neagra: care este mai tare?
7 Utilizari practice ale zatului de cafea pe care il arunci
5 Obiceiuri ale cafelei: cum se bea cafeaua in Lume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *