Jocurile Olimpice de la Tokyo se apropie de sfârșit. Dacă ar trebui să mergem și noi acolo, cu siguranță am fi avut nevoie de energia oferită de o cafea tare, aromată și delicioasă, savurată într-o cafenea din Japonia. Noi, oamenii de rând, am putea să facem asta ori de câte ori ne-am dori pe zi. În schimb, sportivii ar trebui să se mai gândească dacă merită să se expună unui risc…
Cafeaua, interzisă la Jocurile Olimpice
Cofeina se află pe lista substanțelor interzise de Comitetul Olimpic Internațional. Atleții care sunt testați pozitiv pentru mai mult de 12 micrograme de cofeină per mililitru de urină pot fi excluși de la Jocurile Olimpice. Sună amenințător, nu?
Ce trebuie să știi este faptul că poți atinge acest nivel de cofeină numai după ce bei aproximativ 5 cești de cafea.
Cum influențează cafeaua performanța sportivă
Statisticile arată că aproximativ 80% din populaţia globului consumă cel puţin o ceaşcă de cafea în fiecare zi. Așadar, această băutură nu le este deloc străină sportivilor, ba dimpotrivă. Aceștia sunt direct interesați de efectele cofeinei asupra corpului și performanței sportive, mai ales atunci când vine vorba despre rezistență și concentrare.
Specialiștii au analizat atleții a căror activitate este bazată pe anduranţă şi rezistenţă, dar studiul s-a extins şi asupra sportivilor ce practică sporturi de echipă sau individuale.
Conform rezultatelor acestor studii, consumul regulat al unei cantităţi de moderate de cafea îmbunătăţeşte activitatea creierului, cu precădere a memoriei pe termen scurt, îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi menţine organismul activat.
Cafeaua este bogată în compuşi ce alungă oboseala şi revitalizează organismul. Acești compuși chimici pot realiza legături cu alte substanțe din organism, rezultatul fiind dilatarea vaselor de sânge şi stimularea producției de hormoni (foarte importanți în procesul de dozare a energiei).
Ce ar mai trebui să știi despre cafea
- cafeaua este absorbită rapid de organism, dar se eliberează treptat, într-un proces lent, de aici și efectele de durată ale acesteia.
- de asemenea, cafeaua inhibă producția de cortizol și o favorizează pe cea de endorfine, un „combo” ce crește rezistența la stres. În timpul acestui proces, se modifică activitatea cardiacă, cea mai mare cantitate de oxigen fiind redirecţionată către muşchii implicaţi în activitatea dinamică. În acest mod, se înregistrează o creştere a performanței cu 50% până la 100%.
- consumul de cafea are efecte şi asupra ţesutului adipos, ajutând la transformarea grăsimii în energie.
- cafeina este un neurostimulator ce îmbunătăţeşte atenția, memoria, capacitatea de concentrare şi starea de spirit. O cantitate moderată de cafea îmbunătăţeşte conexiunea dintre sistemul neuronal şi muşchi, ce ajută la executarea comenzilor cu până la 20% mai rapid.
Tu ce părere ai? Este corect să fie limitați în ceea ce privește consumul de cafea? Poate aceasta să fie considerată o substanță de dopaj? Spune-ne în comentarii.
Ne poți urmări și în social media:
Stam de vorba la Kfea?