Inainte de a exista cafeaua la filtru sau espresso a existat cafeaua turceasca, sau cafeaua la ibric asa cum era cunoscuta in Tarile Romane inca din secolul al XVI-lea. Cafeaua turceasca este asadar, strabunica tuturor celorlalte tipuri de cafea existente astazi. Cu o asa ruda faimoasa nici nu este de mirarea ca aceasta bautura numita generic cafea a ajuns sa fie una dintre cele mai consumate din lume.
Ce face deosebita o ceasca de cafea turceasca?
In primul rand, trebuie sa stiti ca ceea ce diferentiaza cafeaua turceasca de celelelte tipuri de cafea nu este soiul de cafea ci modul de preparare. Cafeaua turceasca se prepara in ibrice din aluminiu de diferite dimensiuni, in functie de numarul de portii. Cafeaua este macinata foarte fin si se adauga in apa ppe cale sa fiarba dupa care se lasa sa dea de trei ori in clocot. Turcii de astazi si otomanii din perioada imperiului serveaua cafeaua la ibric cu zaharicale, precum rahat cu aroma de trandafiri, sarailii si baclavale insiropate sau curmale uscate.
Cafeaua foarte fin macinata folosita pentru prepararea cafelei turcesti are particularitatea de a face o spuma foarte densa si din acest motiv, in Epoca Fanariota, cafenelele din Bucuresti mai numeau aceasta bautura si “caimac”. La curtile din Bucuresti si din Iasi, prepararea cafelei era considerate atat de importanta incat functia de cafegiu era de fapt un rang acordat boierilor ce se aflau in gratiile domnului.
Cateva sfaturi pentru a prepara ca la carte o cafea turceasca
Daca doriti sa preparati acasa cafea turceasca traditionala, in primul rand trebuie sa achzitionati un ibric special creat pentru prepararea acestei bauturi. Apoi, trebuie sa alegeti un amestec de boabe de cafea indicat pentru prepararea cafelei la ibric. La fel de important este sa macinati cel mai fin posibil cafeaua, pana ce aceasta capata consistenta zaharului pudra! Daca beti cafeaua cu zahar, este indicat sa il adaugati in apa in momentul in care puneti ibricul pe foc. Cafeaua se adauga atunci cand apa este aproape de punctual de fierbere. Doza recomandata este de 2 lingurite de cafea pentru o ceasca de apa. Inainte de a turna cafeaua in ceasca, luati cu lingurita caimacul si puneti-l in cesti, astfel incat in momentul cand veti turna cafeaua, spuma sa se ridice la suprafata. Savurati o ceasca de cafea turceasca alaturi de prieteni, deoarece un vechi proverb turcesc spune ca o ceasca de cafea bauta impreuna garanteaza 40 de ani de prietenie adevarata!
Stam de vorba la Kfea?