Fraza “o dimineata perfecta incepe cu o cafea buna” este de cele mai multe ori adevarata, insa multi dintre noi luam ca atare prezenta acestei licori in vietile noastre, fara sa ne gandim ce calatorie frumoasa si lunga a adus-o in ceasca.
De la bobul de cafea pana la bautura aburinda care ne parfumeaza vietile este un drum lung, pe care nu multi dintre noi au ocazia de a-l parcurge. Mai jos am adunat cateva informatii pentru o scurta enciclopedie de lecturat… la o cafea.
Plantatie Ethiopia. Sursa: flickrPUNCTUL ZERO: ETIOPIA
In Etiopia, locul de bastina al cafelei (sau poate zona in care “nevinovatul narcotic” are parte de statul pe care il merita, si anume acela de “bautura sacra”), gasim rezultatul unei vechi traditii, ce ne dezvaluie o mica parte din povestile care se invart in jurul acestei licori. Ceremonialul cafelei in aceasta tara este, poate, cel mai important eveniment social din ziua unui etiopian: un moment in care discutiile despre viata, politica sau comunitate sunt savurate la vatra.
Totul incepe cu prajirea boabelor de cafea intr-o tigaie speciala deasupra vetrei. Procesul in sine dureaza nu mai mult de o ora, timp in care sunt asteptate cu nerabdare cele doua pocnete ale boabelor de cafea, ce anunta iesirea uleiurilor din ciresele proaspat culese. Dupa finalizarea acestui pas, boabele parfumate trec rand pe rand din tigaie intr-o piua din piatra cu pisalog de lemn, pentru a fi macinate. Pulberea fina rezultata se infuzeaza cu apa fierbinte si apoi se toarna in mici cescute, pentru a fi savurata de fiecare participant in parte.
In ceea ce priveste gustul, acesta difera la fiecare regiune in parte. Spre exemplu, in partea de est a Etiopiei, gasim arbori de cafea cu bob lung, cu un gust usor acid, asemanator cu cel al vinului. In partea de sud insa, apar boabe de cafea cu note puternice de citrice si note ceva mai discrete de buchet floral. Cert este ca, indiferent de zona etiopiana din care provine Arabica, gasim o cafea cu o compozitie delicata si aroma intensa.
Plantatie BraziliaBRAZILIA, RETETE ORIGINALE DE PE CELE MAI VASTE PLANTATII
In Brazilia, tara resposabila de producerea unei treimi din cantitatea de cafea distribuita la nivel mondial, gasim parfumata “cafezinho”, o bautura ce provine din boabe crescute pe soluri vulcanice bogate, intalnite pe meleagurile oraselor Sao Paolo si Parana.
Reteta traditionala braziliana presupune fierberea apei cu o cantitate considerabila de zahar, peste care se adauga din belsug pulbere de cafea. Gustul este echilibrat, dar foarte dulce.
Sursa foto: lacurevillasCAFEAUA PLANTATIILOR JAMAICANE, CEA MAI SCUMPA DIN LUME
Despre Jamaica, numai de bine! Aici regasim una dintre cele mai ravnite soiuri de cafea: Jamaica Blue Mountain. Cultivata in conditii ideale si totodata unice (in aer rece de munte, la peste 2000m altitudine, umiditate ridicata si pe sol vulcanic), aceasta ramane o delicatesa, un paradis al cafegiilor din intreaga lume. Pe langa aciditatea foarte redusa, in aromele acestei cafele se regasesc si notele de fructe tropicale.
Din acest motiv este si cel mai scump sortiment de cafea din lume, valorand sume exorbitante.
ITALIA, LOCUL UNDE S-A NASCUT ESPRESSO-UL
Italia este deja sinonima cu espresso. Aici regasim traditia unui popor ce a brevetat si perfectionat acest tip de bautura, ce combina mai multe sortimente de boabe, astfel incat sa redea gustul inegalabil cunoscut la nivel mondial. De aici a aparut sintagma “espresso autentic italian” cu care se lauda aproape toate sortimentele de cafea.
Responsabil de aparitia acestei “ambrozii” este Achille Gaggia, care a patentat primul model de espressor in 1938 si care, odata cu acesta, a reusit sa sa schimbe si conceptul de preparare a savuroasei bauturi. Folosind presiunea aburului, compania Gaggia a intensificat parfumul si aroma licorii, gustul devenind rotund, consistent si catifelat.
Citeste si:
Tehnici Latte Art: Cafea cu personalitate
Pasi esentiali pentru a face o cafea perfecta
4 Mituri decafeinizate: Adevarul despre cafea
Ce cafea imi cumpar? Diferenta dintre Arabica si Robusta
Stam de vorba la Kfea?