Boabele de cafea prajita arata in mare parte la fel, insa exista foarte multe tipuri diferite de boabe. Cel mai des intalnite categorii sunt cafea Arabica si cafea Robusta, care intra in componenta principalelor branduri de pe piata specifica.
Ca bautor de cafea, poti alege mai usor cafeaua potrivita gusturilor tale cunoscand diferenta dintre aceste doua sortimente.
Arabica si Robusta difera in mai multe privinte: gust, pret, conditii de cultivare.
Cafeaua Arabica
Pe piata se gasesc in mare parte sortimente care contin fie 100% Arabica, fie 80% Arabica si restul Robusta sau 60% Arabica si restul Robusta.
Cafeaua Arabica tinde sa aiba un gust mai aromat, mai fructat. Este practic partea aromata a cafelei. In schimb este mai acida.
Cu toate acestea, plantele de Arabica sunt mai sensibile si mai greu de intretinut. In plus, dureaza mai mult pana cand fac fructe si se poate trece la culesul boabelor.
Cafeaua Robusta
Robusta este cea care da crema cafelei, contine de doua ori mai multa cofeina si este mai amaruie, cu un gust reminiscent asemanator cu gustul de alune.
Aceste boabe sunt considerate inferioare celor de Arabica, insa unele tipuri de Robusta sunt de inalta calitate si pretuite mai ales cand vine vorba de espresso-uri, deoarece au un gust puternic si fac crema mai multa.
Aceasta categorie de boabe este mai usor de cultivat, deoarce cresc la altitudini mai mici decat Arabica si sunt mai putin vulnerabile in fata daunatorilor si a vremii nefavorabile. In plus, plantele de Robusta produc seminte mai multe si rapid decat cele de Arabica.
sursa: freysmiles.comDiferenta de pret
Robusta se cultiva exclusiv in emisfera estica, cu precadere in Africa si Indonezia, in timp ce Arabica este crescuta in principal in America Latina, dar si in Africa si Papua Noua Guinee.
Unele tari, precum Brazilia si India, produc ambele categorii de cafea, insa Columbia cultiva exclusiv Arabica.
Astfel, Arabica se vinde mai scump. In supermarketuri, majoritatea cafelelor la punga si cea instant sunt clar Robusta, iar cele pe care scrie Arabica nu sunt neaparat de calitate.
Ce cafea sa aleg?
Tine in mare parte de gusturi. Daca iti place o cafea foarte aromata si florala, poti incerca o 100% Arabica. Pentru un gust mai amarui si un continut mai mare de cofeina, incearca un amestec de Arabica si Robusta, in raportul care ti se potriveste cel mai bine.
Nu uita ca Robusta are de doua ori mai multa cafeina.
Pentru un continut redus de cafeina, poti oricand sa incerci o cafea decofeinizata de calitate.
Pentru sfaturi in alegerea cafelei potrivite gusturilor tale, suna-ne sau vino la sediul nostru si specialistii nostri in cafea te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere.
sursa: theroasterie.com
9 Comments
Vasile
Frumos articol, multumim pentru informatii.
Kfea
Cu mare placere!
Stell
Extrem de util ! Multumim !
Stirbu Constantin
Buna Ziua
Sunt client al firmei dv,eu prefer cafeaua ARABICA,pentru faptul ca are mai putina COFEINA,
Doresc sa intreb pe specialistii in cafea,de la dv,care sunt cele mai bune cafele si care este doza consumata care sa nu influienteze in mod dramatic sanatatea.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cu Stima
Constantin Stirbu
Kfea
Buna ziua, gusturile in materie de cafea sunt subiective, iar “o cafea buna” inseamna altceva pentru fiecare individ in parte. In functie de starea Dvs de sanatate, puteti bea cateva cafele pe zi, atat timp cat se compenseaza prin hidratare. Pentru mai multe detalii, discutati pe chat cu colegii nostri! Va multumim.
Carmen
Buna ziua. Eu beau ness. Am cumparat LOr dar nu scrie daca este Arabica sau Robusta. Puteti sa-mi spuneti dvs? Multumesc!
Kfea
Nu comercializam acest produs, va multumim!
lucian
intradevar amestec de cafea arabica si robusta nu se fierbe la preparare[are gust groaznic] ,ci numai se toarna apa fiarta peste ea -eu pun cafea macinata intr-o strecuratoare mica peste care pun apa fiarta si apoi pun o lingurita de zahar la o ceasca de cafea !Iti lumineaza creierul mai ales cand este presiunea atmosferica foarte scazuta !!!
Dorin
Buna ziua,
Imi place cafeaua…imi place ristretto italiano..m-am obisnuit cu el acolo…acum am venit acasa..si mai nicaieri nu stiu sa-l faca(Baia Mare)..(nu are caimac/crema,e cand f amar…cand f acru/amar)..ei nu stiu ce cafea sa foloseasca pentru un ristretto bun.Ristretto bun pentru mine inseamna o cafea cu caimac gros,lejera in acelasi timp(fara multa cofeina),nu amara sau mai rau “acru de amar”…deci o cafea cat mai multa robusta (cum citesc la voi)sau 100% robusta..ceea ce ma indoiesc ca exista…de aceea intreb:care este cea pe care o caut?Mi-am luat un expresor profesional cu doua brate pe acasa…si mi-o voi face acasa…dar trebuie sa stiu ce sa cumpar..ceva foarte cremos,lejer..si nu amar.Multumesc!!