Beneficiile si dezavantajele consumului de cafea au fiecare cate o tabara de sustinere in dezbaterile constante. Balanta se inclina constant cand intr-o parte, cand in cealalta.
Adevarul? Acesta se afla undeva la mijloc.
Lista de avantaje este cam tot atat de lunga cum e cea de dezavantaje. Sa vedem care ar fi acestea, pe scurt.
PRO CAFEA
Studiile arata ca persoanele care consuma cafea arata un risc redus in ceea ce priveste unele boli si afectiuni, precum:
Parkinson
Alzheimer
Diabet de tip 2
Pietre la rinichi
Cancer
Atacuri de astm
Aritmii cardiace
Infarcturi
Ciroza la ficat
Cofeina accentueaza efectul anumitor analgezice si calmante si are rol stimulator.
In plus, este buna si pentru gradina – zatul de cafea ramas aduce beneficii pentru numeroase plante de gradina, adaugand nitrogen in sol.
Femeile si barbatii care au consumat cel putin cinci, respectiv sase cesti de cafea pe zi, au fost mult mai putin predispusi la diverse tipuri de cancer.
CONTRA CAFEA
Desi consumul de cofeina are multe beneficii, exista si cateva dezavantaje, precum efectele negative de mai jos:
Schimbari in materie de orar de somn
Poate cauza halucinatii auditive
Incetineste absorbtia unor minerale si vitamine, precum magneziu, zinc si fier
Poate creste tensiunea
Diuretic slab, poate duce la deshidratare si pierderea vitaminelor B si C, dar si a calciului, fierului si zincului
Poata pata dintii
Aciditatea ei poate agrava arsurile stomacale
PARERI
Noi suntem de parere ca orice lucru consumat cu moderatie nu are cum sa ne faca rau, iar cand vorbim de cafea, daca o combinam cu un consum sanatos de apa si cu odihna echilibrata, nu putem decat sa ne bucuram de beneficiile ei!
Sa va savurati cafeaua va dorim!