Măcinarea cafelei este o operațiune extrem de importantă în cadrul procesului de preparare a băuturii perfecte. Se știe că, pentru a obține o băutură gustoasă și aromată, este ideal să măcinați boabele de cafea exact înainte de preparare. Iată de ce achiziționarea unei râșnițe de cafea potrivită tipului de cafea pe care doriți să îl preparați este esențială.
Exista două mari clasificări în cazul râșnițelor de cafea.
În primul rând, avem diferențierea între râșnițele electrice și cele manuale, și în al doilea rând, diferențierea între râșnițele cu lame, care macină cafeaua prin secționare, afectând temperatura acesteia și râșnițele cu cuțite plane sau conice, care zdrobesc cafeaua și au capacitatea de a obține o gamă mai variată de măcinișuri.
Râșnițele cu cuțite sunt considerate varianta cea mai bună pentru măcinarea cafelei pentru espresso. De obicei, atât cele electrice, cât și cele manuale vin cu posibilitatea reglării distanței între cuțite, permițând astfel grade diferite de măcinare. De asemeanea, reglarea gradului de măcinare poate fi una în trepte prestabilite sau micrometrică (reglaj de mare precizie), care stabilește gradul de măcinare pe mult mai multe nivele, dar care nu sunt marcate.
Dacă sunteți băutori de cafea la filtru sau la cafetieră tip moka pot, o râșniță clasică cu lame este ideală pentru măcinarea boabelor de cafea. Daca doriți, în schimb, să obțineți performanță în prepararea espresso-ului, o râșniță conică cu trepte de reglare sau reglaj micrometric și posibilitate de dozare a cafelei este alegerea optimă. Cafeaua pentru espresso trebuie astfel măcinată încât erogarea băuturii să se realizeze în 25-30 de secunde. Dacă optați pentru o râșniță separată și un espressor clasic cu portafiltru trebuie să țineți cont de faptul că, pe lângă calitatea aparatelor și a cafelei, la fel de importantă în prepararea espresso-ului perfect este îndemânarea utilizatorului.
La final, este important să aveți în vedere că, indiferent dacă se realizează cu același aparat și același tip de cafea, râșnită la aceeași râșniță, un espresso diferă de la un barista la altul și poate că tocmai acesta este farmecul acestei băuturi, oricât ați respecta rețeta și standardele deja existente, întotdeauna va exista elementul variabil, sau elementul-surpriză, anume mâna celui care prepară băutura, personalitatea acestuia ce se răsfrânge vrând-nevrând asupra licorii din ceașcă.
Lelit PL 044 MMT Râșniță de cafea
Râșnița profesională Lelit PL 044 MMT face față cu succes cerințelor unui barista într-un local mic, dar este ideală și acasă, pentru utilizatorii profesioniști.
O puteți cumpăra de aici.
Hario V60 râșniță electrică
Râșnița dispune de 44 de setări de măcinare pentru cafea și este potrivită pentru prepararea cafelei acasă și nu numai.
Caracteristici:
Capacitate: 240g
Dimensiuni: W230 × D135 × H390mm
Sursa de curent: AC 220-240V
Consum de energie: 120-150W
Lungime cablu : 1.3m
Greutate: 2.5kg
Bialetti Râșniță Manuală Ceramica Negru
Râșnița de cafea manuală Bialetti, cu posibilitate de reglare a treptelor de măcinare și cuțite conice din ceramică.
Cu ajutorul acestei râșnițe puteți măcina cafea, atât pentru ibric și filtru, cât și pentru espressor.
Capacitate maximă: 6 ceşti
Scală gradată pentru 1, 3 şi 6 ceşti
Materiale: plastic, cauciuc, inox şi ceramică
Capacitate maximă rezervor: 80 ml
Găsiți mai multe modele pe Kfea.ro! Dați click aici și alegeți-vă râșnița preferată la un preț special!
Stam de vorba la Kfea?