Cand vezi un Vacuum ai impresia ca te afli intr-un laborator de chimie, dar sistemul sau nu este deloc greu de folosit. Singurul detriment ar fi ca dureaza cateva minute pana este gata cafeaua.
Vacuum-ul, denumit si syphon, este compus din doua vase comunicante si o sursa de caldura speciala pentru a incalzi sticla.
Cafeaua facuta prin aceasta metoda are corp si un gust mai bogat decat o cafea facuta la filtrul automat. In plus, nu contine deloc sedimente si urme de zat.
Lucrurile necesare pentru a prepara cafea la Vacuum
Aparatul este compus din doua vase de sticla suprapuse si separate de un filtru de hartie, dintr-un suport metalic pentru acestea si dintr-o o sursa de caldura speciala.
Ai nevoie de cafea macinata si apa fierbinte. Pentru un gust suprem, este recomandata cafeaua prajita mediu si usor mai fin macinata decat cea folosita la filtrul automat, de exemplu. Raportul ideal este de 5-6 grame de cafea la 100 ml de apa.
Suplimentar ai nevoie de un cantar, dar acesta este optional daca ai alte metode de a doza cafeaua macinata si a sti cu exactitate cantitatea de apa pe care o adaugi in vasul de jos.
Cum functioneaza un Vacuum pentru cafea
Sistemul pe care functioneaza este foarte interesant, iar daca esti amator de modalitati inedite de a-ti prepara cafeaua, atunci acest aparat este ceea ce cauti.
Vacuum-ul este foarte interesant de privit in timp ce functioneaza, tocmai pentru ca este inedit si spectaculos.
Sursa de caldura face apa din vasul de jos sa urce sub forma de abur in vasul de sus, unde se afla cafeaua macinata. Acolo apa si cafeaua se amesteca putin cu o lingura si se indeparteaza sursa de caldura. In momentul in care vasul de jos se raceste, lichidul coboara sub forma de bautura finala in vasul de jos si cafeaua este gata.
In prima faza, se pune apa in vasul de jos, care a fost preincalzit pentru a evita spargerea lui in contact cu sursa de caldura, si imediat inainte sa inceapa sa fiarba, se adauga deasupra filtrul si vasul superior, cu cafeaua macinata in el.
Cand apa ajunge in camera de sus a Vacuum-ului, cafeaua trebuie amestecata cu o lingura de lemn. Ulterior, cand presiunea aburului trece prin amestec din camera de sus, sursa de caldura se miscoreaza, pentru a pastra lichidul in partea de sus pentru inca 1-3 minute (a nu se confuda cu clocotitul).
Este momentul sa indepartezi sursa de caldura. Camera de jos incepe sa se raceasca si cafeaua sa coboare gratie efectului de vid creat. Vidul provocat de racire, care trage cafeaua in vasul de jos, este atat de puternic incat zatul ramas in filtru va fi aproape uscat.