Sistemul de filtrare prin presare cunoscut inca din 1862 sub numele de “Melior” este acum folosit la nivel mondial sub numele French Press sau Plunger Pot. Eleganta, practica si usor de folosit, Presa Franceza este o modalitate simpla de a face o cafea aromata si cu gust plin. In plus, pretul ei nu presupune deloc o investitie majora.
“Press pot”-ul are ca element distinctiv pistonul cu sita in capat, care separa si izoleaza zatul de restul bauturii, oferindu-i un gust aparte.
Ce avem nevoie pentru prepararea cafelei la French Press
Aceasta cana de sticla cu maner si piston nu mai are nevoie decat de apa incalzita, cafeaua macinata si zahar, optional. Din cauza granulelor mari, infuzia dureaza mai mult decat la alte metode: cam 4 minute. Dar credeti-ne ca merita!
– Temperatura ideala a apei – pentru a obtine o cafea perfecta – ar trebui sa fie de 90 – 96 de grade Celsius.
– Granulatia cafelei macinate pe care o folosim in acest proces de preparare trebuie sa fie medie catre mare, dar suficient de mare incat sita sa nu se infunde. Indicatiile mai spun ca trebuie sa fie si mediu prajita.
Pasii prepararii cafelei la French Press
1. Se fierbe o cantitate de apa dubla fata de capacitatea vasului de sticla al Presei.
2. Cat timp apa se aduce la temperatura mai sus mentionata, jumatate din ea se toarna in vasul de sticla, fara piston, pentru ca acesta sa se incalzeasca si sa nu scada temperatura cafelei pe care urmeaza sa o preparam.
3. Se pun 6 – 8 grame de cafea macinata in vasul golit de apa.
4. Se toarna apa adusa la temperatura de mai sus peste cafeaua din vasul de sticla, cu miscari circulare, pentru ca apa sa ajunga la fiecare particula de cafea.
5. Imediat se pune capacul peste vas, cu pistonul ridicat – sita pozitionata in partea de sus a vasului acoperit cu capacul. Sita trebuie sa fie pozitionata astfel incat sa apese crema cafelei usor pe suprafata lichidului. Se lasa asa timp de 1 minut.
6. Dupa ce trece minutul, se scoate capacul cu tot cu piston si se amesteca bautura cu o lingura de lemn cu coada lunga.
7. Se pune imediat la loc capacul cu piston si, dupa 3 minute, se impinge sita usor in jos, iar cafeaua trebuie acum turnata in cesti. Daca nu se consuma imediat, cafeaua trebuie mutata in alt vas, deoarece contactul prelungit al zatului cu lichidul va altera gustul cafelei pe care urmeaza sa o beti.
Pont: Pentru a limita cantitatea de zat din ceasca, ideal este ca sita sa nu fie coborata la maxim, ci sa pastreze dedesubt un strat de lichid incarcat cu zat.
Tutorial video:
One Comment
rony
Doar 6-8 grame pentru un infuzor (adica probabil 400 ml) si doar 4 minute lasata? Nu iese o zeama fara gust?
Eu stiu ca se pune in general cam 7 grame la 150 ml de apa.
Si chiar are rost sa fie lasata 1 minut si doar apoi amestecata? Daca se amesteca de la inceput si se lasa cat se doreste?