Anglia victoriană era o țară de băutori de cafea care plăteau puține taxe și a cărei economie se baza pe comerț, după cum arată statisticile din acea perioadă. Pentru a risipi un clișeu vechi de pe continentul european, potrivit căruia englezii nu beau cafea și au preferat întotdeauna ceaiul, iată un articol despre ce spuneau statisticile economice din Anglia victoriană în 1840.
În acea vreme, semnele de prosperitate erau inexistente, divorțul era încă ilegal, problemele sociale erau ignorate, iar produsele de bază, cum ar fi ouăle, erau încă importate de către navele comerciale.
Când Imperiul Britanic era la cea mai mare dimensiune, guvernul a colectat doar 47,5 miliarde de lire sterline din impozite, iar două treimi din această sumă proveneau direct din comerț sub formă de oțel. În comparație cu perioada actuală, guvernul britanic colectează 453 de miliarde de lire sterline, majoritatea din impozitul pe venit.
„La acea vreme exista încă o formă de impozitare a persoanelor fizice, deoarece impozitul pe venit fusese deja introdus de britanici în timpul războaielor napoleoniene pentru a face față armatei franceze, iar această politică a continuat, dar cea mai mare parte a veniturilor provenea încă din mărfuri”, spune Ian Macrory de la Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie, editor al raportului ONS din 2010.
Întreaga bogăție a unui imperiu uriaș la acea vreme era importată și exportată. Indiile de Est reprezentau cea mai mare piață a Imperiului Britanic. Acestea erau urmate de Europa și America de Nord. Comerțul cu Prusia, Hanovra și orașele hanseatice, plus Olanda, a reprezentat, de asemenea, o parte importantă a comerțului britanic.
Pentru a proteja rutele comerciale și extinderea imperiului, cheltuielile pentru apărare erau enorme în comparație cu standardele actuale. În 1840, cheltuielile militare pentru armată și flotă se ridicau la 14,1 milioane de lire sterline, adică 28,7% din totalul cheltuielilor bugetare.
Pe de altă parte, victorienii nu erau foarte interesați de bunăstarea populației, în ciuda proletariatului în creștere, deoarece revoluția industrială se afla și ea la apogeu. Statisticile arată că la acea vreme existau aproximativ 1 milion de oameni săraci care primeau ajutor din partea parohiilor din regiunea lor, deși nu este clar dacă acesta era sub formă de alimente sau bani.
Britanicii din epoca victoriană erau cu adevărat o națiune de iubitori de cafea și nu de băutori de ceai, așa cum miturile ar vrea să ne facă să credem. În 1840, Anglia a importat peste 12 mii de tone de ceai, comparativ cu aproape 40 de mii de tone de cafea importate în aceeași perioadă. Abia în 1853 tendința s-a schimbat, datorită plantării intensive de ceai în India.
(Articol adaptat dupa articolul in engleza: Victorian Britain a Nation of Coffee Lovers, scris de Stefano Ambrogi pentru Reuters.)
Stam de vorba la Kfea?