Anglia Victoriana a fost o tara a bautorilor de cafea care plateau putine taxe si a caror economie se baza pe comert, asa cum evidentiaza statisticile din acea perioada. Pentru a darama un cliseu existent dintotdeauna pe continetul european si anume ca englezii nu beau cafea si ca au preferat intotdeauna ceaiul, iata un articol despre ce spuneau statisticile economice din Anglia Victoriana la 1840.
In acea vreme, indicii de bunastare erau inexistenti, divortul era inca ilegal, problemele sociale erau ignorate iar produsele de baza, cum ar fi ouale erau inca importate cu ajutorul navelor comerciale.
In acea perioada, cand Imperiul Britanic atinsese dimensiunile cele mai mari, guvernul colecta doar 47.5 miliarde de lire din taxe, iar doua treimi din aceasta suma proveneau direct din comert sub forma acizelor. Ca o comparatie cu perioada actuala, guvernul britanic colecteaza 453 de miliarde de Lire, majoritatea provenind din impozit pe venit.
“Exista si in acea perioada o oarecare forma de impozitare personala, pentru ca impozitul pe venit fusese déja introdus de britanici in perioada razboaielor napoleoniene pentru a face fata armatei franceze, iar aceasta politica s-a continuat dar cea mai mare parte din venituri provenea tot din marfuri”, sustine Ian Macrory, de la Biroul National de Statistica din Marea Britanie, editorul raportului ONS din 2010.
Intreaga avutie a unui imperiu imens pe atunci era importata si exportata. Indiile de Est erau cea mai mare piata a Imperiului Britanic. Acestea erau urmate de Europa si America de Nord. Comertul cu Prusia, Hanovra si orasele hanseatice plus Olanda era de asemenea o parte importanta a comertului britanic.
Pentru a proteja rutele comerciale si intinderea imperiului, cheltuielile cu apararea erau enorme pe atunci comparative cu standardele de astazi. In 1840, cheltuielile militare cu armata si flota au fost de 14.1 milioane de lire, adica 28.7% din cheltuielile totale de la buget.
Pe de alta parte, victorienii nu erau interesati foarte mult de bunastarea populatiei, in ciuda conturarii unui proletariat in crestere dat fiind ca revolutia industriala era si ea in perioada de varf. Statisticile arata ca in acea perioada existau aprioape 1 milion de saraci care primeau ajutor de la parohiile din regiunea lor, desi nu este foarte clar daca ajutorul se dadea in alimente sau bani.
Britanicii din epoca Victoriana erau cu adevarat o natiune de iubitori ai cafelei si nu bautori de ceai asa cum miturile ne-ar face sa credem. In 1840, Anglia a importat peste 12 mii de tone de ceai, in comparatie cu aproape 40 de mii de tone de cafea importate in aceeasi perioada. Abia incepand cu anul1853 trendul s-a schimbat datorita plantarii intensive a ceaiului in India.
(Articol adaptat dupa articolul in engleza: Victorian Britain a Nation of Coffee Lovers, scris de Stefano Ambrogi pentru Reuters.)
Stam de vorba la Kfea?