O cafea perfecta se poate obtine cu ajutorul unui espressor profesional, care scoate presiunea perfecta pe cafea, temperatura ideala a apei care ajunge in portafiltru si un steamer profesional pentru o crema de lapte ca la carte.
Aparatele profesionale de bar WEGA sunt ideale pentru a obtine un rezultat perfect in ceasca si sunt menite sa vina in intampinarea profesionistilor incepatori, usurandu-le munca.
Mai departe vom vedea cum se obtine un espresso perfect sau un cappuccino ideal.
Cu riscul de a spune, printre altele, si lucruri banale, vrem sa ne asiguram ca ordinea pasilor este clara.
Necesare
– Cafea macinata; SAU o rasnita + cafea boabe
– Lattiera rece
– Lapte rece
– Doua lavete curate (una dintre ele sa fie umeda, pentru stergerea steamerului)
Cum obtii un espresso profesional perfect
Noi am folosit cafea boabe, la fiecare incercare alt sortiment. Pellini Top (100% Arabica) prajita mediu si Douwe Egberts Espresso Dark Roast (100% Arabica) se numara printre ele.
Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi pasii clasici.
Pentru espresso:
– se porneste cu portafiltrul curat atasat grupului in timp ce aparatul este pornit, astfel incat portafiltrul sa fie cald, iar cestile se pastreaza incazlite (pe aparat).
– se scoate portafiltrul si se sterge cu o laveta curata, pana este uscat,
– se pune cafeaua in portafiltru,
– se tampeaza cu forta de maxim 25 kg, iar tamperul sa fie perfect drept,
– se da drumul un pic la apa la liber (flush), pentru ca apa mai rece sa iasa din circuit, sa ramana doar apa fierbinte in sistem si sa se incalzeasca grupul,
– se curata de cafea marginile portafiltrului si se ataseaza portafiltrul la grup,
– se sterge cu o laveta curata gratarul de sub portafiltru si se pune ceasca sub portafiltru,
– se da drumul la apa pentru cafea,
– se lasa sa curga 30 de secunde din momentul apasarii butonului, timp in care cafeaua trebuie sa curga constant, intr-un fir subtire, intr-o cantitate de 30 ml. Daca nu este automat, opriti espressorul dupa cele 30 de secunde.
– este important ca gradul de macinare al cafelei sa fie un potrivit pentru espressor, astfel incat sa poata fi indeplinite conditiile de mai sus.
– se indeparteaza ceasca.
Pentru crema de lapte:
– se porneste steamerul indreptat catre gratar, pentru ca apa aflata in interiorul tevii steamer-ului sa fie eliminata si din steamer sa iasa doar abur, apoi se inchide aburul..
– se ia o cana metalica (care sa fie rece) de 350 ml, care se umple jumatate cu lapte (3.5% grasime) rece de la frigider
– se pozitioneaza steamerul intr-unul dintre cele patru cadrane imaginare in care se imparte suprafata laptelui, si se scufunda cativa milimetri in lapte,
– se da drumul la abur astfel incat sa se obtine un vartej in lapte
– se pastreaza steamer-ul aproape de suprafata laptelui pana cand textura devine fina, apoi se scufunda in lapte un pic mai mult (maxim 1 cm), pana cand temperatura lapteului atinge 68 grade Celsius, adica pana cand cana devine suportabil de fierbinte la atingere, apoi se opreste aburul si se scoate steamerul din lapte (in aceasta ordine).
– se indeparteaza cana si se sterge imediat steamerul cu laveta umeda, apoi se indreapta catre gratar si se mai porneste o data pentru cateva secunde, astfel incat laptele ramas in steamer sa fie curatat,
– se executa procedeul clasic de a invarti laptele in cana metalica alternativ cu a bate cana de masa, pana cand crema de lapte capata o textura fina, fara nicio bula.
– se toarna laptele din latiera in ceasca: intai va curge lapte, iar ceasca de cafea se va tine inclinata, apoi va curge crema de lapte si lattiera se coboara aproape de ceasca, iar ceasca se va tine dreapta.
Daca nu esti expert in ale Latte Art-ului, poti incerca sa faci o inimioara in cafea – vezi tutorial video.
Despre WEGA
WEGA iese in evidenta prin grija manifestata fata de mediul inconjurator in procesul de producere a aparatelor si pe orientarea catre inalta calitate. In plus, WEGA este un brand dinamic, care intuieste trenduri si care tinteste o piata noua, cosmopolita, unde stilul de viata si tehnologia digitala se schimba constant.
Aparatele de cafea WEGA sunt destinate in general profesionistilor incepatori, usurandu-le munca prin design-ul si functionalitatea espressoarelor si, in acelasi timp, oferind oricarui barista unealta pentru a obtine espresso-ul traditional italian perfect.
Aparate WEGA cu 20% reducere
www.wega.ro