In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime.
Exista diferite legende care au ca origine cafeaua si descoperirea acesteia, insa o sa amintim doar cateva dintre ele, cele mai cunoscute.
Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.
Un seic arab exilat in desert a invins foamea si a supravietuit cu o supa din fructele unui arbust de cafea. Interpretand supravietuirea si energia sa ca pe un semn de la Dumnezeu, s-a intors la ai sai si a raspandit credinta si reteta acestei bauturi.
Dar, cea mai cunoscuta poveste, datand din 1400, este cea a unui pastor de capre, din Africa de Est, care a obsevat intr-o zi ca toate caprele lui sale deveneau neastamparate si energice dupa ce mancau din fructele unui arbust necunoscut. Curios, pastrorul duce din boabele acelui arbust la o manastire din apropiere, unde staretul a fiert fructele in apa; band fiertura, pastorul a constatat ca aceasta il revigoreaza si il ajuta sa stea treaz…iar de aici si pana la prima ceasca de cafea a mai fost doar un pas.
Asemenea legende sunt bineinteles neconfirmate, dar exista anumite fapte referitoare la raspandirea arborelui de cafea, care sunt bine documentate. Se pare ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de “Kaffa”. De acolo ea se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt. Cultivarea cafelei s-a extins rapid in toate aceste tari si servitul cafelei a devenit un obicei zilnic placut. Spre sfarsitul sec. al XIV-lea, societatile care practicau comertul au inceput sa-si dea seama de marele potetial pe care il reprezinta cafeaua si au lansat-o cu succes in Europa.
Cafeaua a intrat in Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita in randul populatiei in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada au inclus-o in oferta lor ca alternativa la bauturile reci.
Kfea.ro si-a propus sa posteze pe acest blog articole referitoare la cafea, incepand de la istoria pana la proprietatile si beneficiile acesteia.
Bine ati venit pe blogul kfea.ro.
Stam de vorba la Kfea?