Jamaican Blue Mountain este unul dintre sortimentele de cafea rare si delicioase, care are in spate o istorie si o traditie de cateva zeci de ani. Care sunt proprietatile acestei cafele? Cum a ajuns sa fie cultivata tocmai in muntii cei mai inalti din Jamaica? De ce este atat de deosebita? Iata cateva intrebari la care merita sa gasim raspunsuri.
La inceputul secolului al XVIII-lea, in 1728, sir Nicholas Lawes, guvernatorul de atunci al Jamaicai si proprietarul mosiei Temple Hall, aduce primii arbusti de cafea pe insula. Cu timpul, plantatiile de cafea incep sa se extinda de la poalele localitatii St. Andrew inspre inima fertililor Blue Mountains. In prima jumatate a secolului al XIX-lea Jamaica devine deja cel mai mare producator de cafea din lume la acea vreme, dar abolirea sclaviei in 1838 face ca multe plantatii sa se inchida. Pana la jumatatea secolului al XX-lea plantatiile de cafea si implicit exportul de cafea din Jamaica sunt total ineficiente. In 1944, guvernul jamaican decide crearea Central Coffee Clearing House, unde urma ca toata cafeaua destinata exportului sa fie procesata in vederea imbunatatirii calitatii acesteia.
Regiunea in care se cultiva in continuare cele mai valoroase soiuri de cafea ramane cea a muntilor Blue Mountain, dar brand-ul Jamaican Blue Mountain incepe sa se cristalizeze abia incepand cu anul 1973, cand cele trei fabrici ce procesau cafeaua Mavis Bank, Silver Hill si Moy Hall impreuna cu nou-sositul Wallenford au inregistrat numele “Blue Mountain Coffee”. In scurt timp, initiatorilor li se adauga si alti mici producatori. Conditia esentiala ca o cultura de cafea sa fie etichetata ca fiind Jamaican Blue Coffee Mountain este ca aceasta sa creasca in muntii Blue Mountain la o altitudine intre 700 si 2300 m si sa fie cultura de Arabica. Cele mai bune soiuri de Blue Mountain Coffee sunt cunoscute pentru aroma delicata si lipsa gustului amar, iar in prezent acest tip de cafea este considerat cea mai buna cafea din Insulele Caraibe si poate chiar din intreaga lume. Particularitatile extraordinare ale acestui tip de cafea sunt date de clima si de solul din zona in care este cultivat. Umiditatea si compozitia solului din muntii Jamaicai sunt considerate optime pentru cultivarea cafelei.
Majoritatea productiei de Blue Mountain se indreapta catre Japonia, care este cea mai importanta piata de desfacere pentru acest tip de cafea. In toata lumea Jamaican Blue Mountain Coffee este considerata o delicatesa si o cafea rara tocmai datorita ariei restranse in care este cultivata si particularitatilor care ii dau o savoare si o aroma unica. Boabele prajite de Jamaican Blue Mountain Coffee sunt de asemenea utilizate pentru a da aroma aparte lichiorului Tia Maria. Conform standardelor de calitate, exista 5 subtipuri de Jamaican Blue Mountain clasificate in functie de circumferinta bobului de cafea si de proportia de boabe imperfecte.
Cafea preparata din boabe de Jamaican Blue Mountain gasiti si la noi in Romania, cu conditia sa cautati cu grija si multa rabdare. Cel mai bine ar fi totusi sa va satisfaceti curiozitatea mergand direct la sursa si savurand pe o plaja cu nisip fierbinte si briza racoroasa de ocean o cafea cu adevarat speciala!
One Comment
Stirbu Constantin
Buna Ziua
Doresc sa cumpar un butoias cu cafea Jamaican Blue Mountain,si nu am reusit sa aflu costul si nici sa comand.
Poate ma ajutati.
Astept raspunsul ,doar sunt un client al dv si vreau sa raman.
Multumesc
Constantin Stirbu