Studii recente au evidentiat beneficiile cafelei. Se pare ca aceasta imbunatateste timpul de reactie si vigilenta si poate creea buna dispozitie. De asemenea cafeaua stimuleaza secretia de saliva si de suc gastric de aceea nu este recomandata celor cu afectiuni precum gastrita sau ulcer.
Cercetarile au evidentiat rezultate spectaculoase si in ceea ce priveste preventia bolii Parkinson. S-a dovedit ca cei care beau cafea regulat au un risc scazut cu 80% de a face aceasta boala.
Cofeina, principalul element din compozitia bobului de cafea, stimuleaza sistemul nervos, creste activitatea intelectuala, reduce temporar starea de oboseala si favorizeaza digestia.
Cofeina nu se regaseste insa numai in cafea, ci este o componenta importanta a ceaiului, a ciocolatei, dar si a bauturilor racoritoare sau energizante, precum si a unor medicamente pentru combaterea durerilor de cap, racelilor ori alergiilor. Prin imbunatatirea performantelor, vigilentei si promptitudinii, cofeina din cafea scade nivelul de depresie si anxietate, precum si riscul de suicid.
Aceasta se absoarbe rapid si se elimina la fel de repede din organism; intr-un interval de 3-6 ore se reduce la jumatate cantitatea aflata in sange.
Un alt beneficiu al cafelei este ca aceasta contine antioxidanti care impiedica distrugerea celulelor si, implicit, declansarea unor boli. Un consum de pana la 3 cesti de cafea pe zi se pare ca reduce riscul afectiunilor cardiovasculare.
Cercetatorii de la Harvard au ajuns la concluzia ca cei care beau in fiecare zi 1 – 3 cesti de cafea au un risc semnificativ mai mic de a face diabet in comparatie cu cei care nu sunt consumatori de cafea. Acelasi studiu indica o reduce a riscului pentru diabet cu 54% la barbati si 30% al femei in conditiile unui consum de cafea de 6 cesti sau mai mult, fata de persoanele care evita aceasta bautura.
Pe langa beneficiile unui consum moderat, cafeaua are si contraindicatii. Astfel, cei cu afectiuni precum hepatita cronica, ciroza, ulcer, guta, nevroza, dureri de cap, hipertensiune arteriala si enterocolita cronica ar fi bine sa evite consumul de cafea.
De asemenea, cafeaua nu este recomandata copiilor, adolescentilor si mai ales femeilor in perioada menopauzei si postmenopauzei, pentru ca favorizeaza osteoporoza.
Cafeaua trebuie consumata in cantitati moderate si nu drept apa. Recomandarea este de doua-trei cesti de cafea pe zi. Eu as adauga fara zahar, daca se poate cu indulcitor sau miere.
Stam de vorba la Kfea?