Brazilia este unul dintre cei mai mari producători de cafea la nivel mondial, cu plantații care cresc aproximativ 6 miliarde de plante de cafea, dintre care 74% sunt Arabica și 26% Robusta. Zonele Minas Gerais, Sao Paulo și Parana produc cea mai multă cafea grație solului și climatului favorabile. Recoltarea se face în lunile uscate – mai, iunie și iulie.
Aproximativ o treime din cafele sunt crescute în Brazilia, iar cea mai mare parte a cafelelor premium braziliene intră sub denumirea Santos.
Deși exportă cantități foarte mari de cafea, altitudinea medie a plantațiilor este de 1100 metri, intrând în categoria HG (High Grown), dar o bună parte se află sub acest nivel.
Zone de cultivare și sortimentări
Microclimatele din Brazilia pot produce niște cafele extraordinare. Câteva zone din Cerrado, Matas de Minas, Mogiana și Sul de Minas sunt cunoscute pentru cafea excelentă.
Majoritatea cafelei Bourbon Santos este crescută la altitudini între 600 și 1200 metri în zonele nordice Minas Gerais sau în State of Sao Paulo. Așadar, este de calitate medie spre mare. Santos este numelei portului unde se sortează. De obicei, procesată washed, iese în evidență prin gustul moale, adesea dulce și cu note de nuci.
Cafeaua Santos poate fi Brazilia Santos sau, dacă are doar boabe Bourbon, Brazilia Bourbon Santos. O Brazilia Santos bună are un corp slab spre mediu, are o aciditate medie și o aromă foarte plăcută. Bobul categorisit Bourbon tinde să fie mai fructat și puțin mai acid față de alte cafele braziliene.
Fermele braziliene se numesc local „fazendas”, iar printre cele pe care le vedem adesea în denumirile cafelelor de specialitate se află Ipanema, Pantano, Monte Alegre, Daterra, Vereda, dar și ferme mai mici precum Lagoa, Lambari, Fortaleza și multe altele. Fazenda Cachoeira se axează pe producerea de cafea certificată Organic.
Blue Diamond și Rose Diamond
Un sortiment deosebit este Brazila Blue (denumita si Blue Diamond). Deoarece plantele de cafea nu rezistau vânturilor puternice și ploilor tropicale din sudul Amazonului, în 1940, producătorii de cafea au făcut o plantă hibrid numită Catuai, o plantă pitică și foarte productivă, cu bobul dulce, gust de ciocolată și corp plin. Acest tip de bob se regăsește în conținutul cafelei Brazilia Blue Diamond.
Boabele de cafea Rose Diamond, rare ca diamantele trandafirii, au trăsături distinctive, aromă de flori de portocal, iasomie și trandafiri, un corp echilibrat și un retrogust de durată. Acest sortiment este diferit față de o Brazilia tipică, având o aromă mult mai florală.
Prăjirea cafelei din Brazilia
Având în vedere că nu sunt crescute la altitudini foarte mari, boabele de cafea braziliene nu sunt foarte dense. Astfel, cel mai potrivit profil de prăjire este medium spre dark (Vienna roast, Full City Roast).
Multe blend-uri calitative pentru espresso sunt făcute din Bourbon Santos sau Brazilia Cerrado, grație faptului că acestea se prăjesc foarte bine în profilul dark roast, fără să devină excesiv de amare. Acest lucru se întâmplă datorită acidității scăzute a cafelei braziliene, care are gust dulce, cu note de nuci, uneori dulce-amărui cu note de ciocolată neagră.
Adesea, boabele de Brazilia sunt adăugate în miscelă de către marii producători de cafea pentru a face gustul cafelei să fie mai moale.
Cele mai întâlnite varietăți braziliene sunt Bourbon, Typica, Caturra, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu, care se procesează cel mai adesea natural, fără spălare.
Standarde de calitate a cafelei în Brazilia
În ultima vreme, guvernul încearcă să redefinească boabele de cafea braziliană ca fiind cafea de specialitate. Așadar, cafelele certificate Organic și FairTrade devin din ce în ce mai populare și la ei.
Etolia Brazilia Cerrado Yellow Bourbon San Martin 1kg cafea proaspat prajita boabe
Etolia Brazilia Cerrado Yellow Bourbon San Martin este cafea proaspăt prăjită, 100% Arabica, aromată, de origine.
Sortiment: Brazil natural Arabica, Cerrado, strictly soft, fine cup, Scr 16up, Yellow Bourbon, San Martin
Recolta 19/20
Scor SCA 83,00
Gust dulce, aciditate citrică slabă. Note florale și de ciocolată.
Aciditate: 2/5
Corp: 3/5
Aromă: 4/5
Tratare: decorticare naturală
Altitudine: 1050m – 1150m
Zona: The Cerrado, San Martin
Varietate: Yellow Bourbon
Certificare: Rainforest Alliance
Gust: aromă ușor florală
Aciditate ușoară
Corp mediu
Note de ciocolată
Prăjire: Mediu City
Cireșele de cafea Yellow Bourbon sunt culese și decorticate și apoi imediat uscate pe paturi înălțate, în stil african. Acest tip de procesare oferă în ceașcă note mai puternice, corp mai slab și complexitate mai mare decât cafeaua procesată natural.
Dacă dorești să te bucuri de gustul și aroma cafelei Etolia, o găsești pe Kfea.Ro.
Ai transport gratuit la comandarea oricărei pungi de cafea Etolia boabe la 1 kg.