Etolia India Monsooned Malabar AA este cafea boabe proaspat prajita, 100% Arabica, aromata, de specialitate.
Sortiment: Etolia India Monsooned Malabar AA, Aspinwall, monsooned, recolta 18/19 .
Dintre toate cafelele procesate prin metoda monsoon, cea mai apreciata este Monsooned Malabar AA, o cafea Arabica de inalta calitate, obtinuta din cirese dimensiunea A. Acest sortiment are un gust bine definit, corp fin si in acelasi timp plin, o aroma placuta si o finete foarte cautate de catre amatorii de cafea gourmet.
India este cunoscuta mai mult pentru selectia de ceaiuri deosebite pe care o produce, insa si pentru un prestigios sortiment de cafea de origine, India Monsooned Malabar. Aceasta tara produce si exporta cafea de peste 150 de ani, iar astazi este al cincilea cel mai mare producator de cafea Arabica din lume, dupa Brazilia, Columbia, Mexic si Ethiopia.
Aici se cultiva atat Arabica, cat si Robusta. Luand in considerare acest lucru, India se afla pe locul sase in productia generala de cafea, deoarece se afla dupa Vietnam la productia de Robusta.
Istoria cafelei in India
Istoria cafelei in India a inceput acum aproape 400 de ani. Legenda vorbeste despre un pelerin musulman pe nume Baba Budan, care a adus acasa sapte boabe de cafea dupa pelerinajul sau in Tara Sfanta, boabe pe care le-ar fi plantat apoi in pestera sa din muntele Chikmahlur, Karnataka State.
Cultivarea cafelei la nivel comercial a inceput aici in 1840, cand britanicii au dezvoltat plantatii de cafea in muntii din sudul Indiei, unde au beneficiat de climatul tropical, altitudinea mare, versantii insoriti, ploaie abundenta, sol bogat.
Ce face cafeaua din India sa fie speciala
Culoarea forma si dimensiunea boabelor, la fel ca aroma si gustul acestora, sunt rezultatul unei procesari speciale a cafelei dupa recoltare, numit “Monsoon”.
In trecut, cafeaua indiana era transportata in trecut catre Europa prin intermediul navelor care transportau marfuri pe mare, depozitata in cufere din lemn. Cum voiajul pe ruta comerciala dura intre patru si sase luni de zile, iar cuferele se aflau depozitate intr-o zona a calei aflata sub nivelul marii, cafeaua isi schimba caracteristicile din cauza niveului crescut de umiditate ce trecea prin scandurile cuferelor. Astfel, in momentul cand ajungea in Europa, iesea la lumina cu o culoare schimbata din verde deschis in auriu pal, iar aciditatea caracteristica unei cafele proaspat culese disparea in totalitate.
Acest proces de Monsooning a fost replicat ulterior in mod sistematic in India, cu scopul de a produce o cafea cu aceleasi caracteristici ca in perioada cand era transportata pe mare. Procesul presupune expunerea cafelei verzi, asezate in straturi de 10-15 cm grosime in cufere de lemn, la vanturile umede Monsoon, intr-un depozit ventilat si cu podele de ciment. Aceasta prelucrare este aplicata pe coasta de Vest a Indiei, folosindu-se de vanturile de pe marea Arabiei din timpul lunilor musonice dintre iunie si septembrie.
Boabele folosite sunt selectate astfel incat sa fie de dimensiuni mari, AB, care au fost deja procesate uscat. Pentru a uniformiza procesul de umidificare, boabele sunt scoase si amestecate frecvent, apoi adunate si reasezate in cuferela intervale regulate.
La finalul sezonului musonic, boabele sunt sortate din nou, alese dupa dimensiune, puse in saci si mutate in medii mai uscate, pentru depozitare. In acest interval de 12-16 saptamani in care sunt expuse musonilor, boabele absorb umiditatea treptat, umflandu-se si ajungand la pana de doua ori dimensiunea lor initiala. In acelasi timp, isi schimba si culoarea in nuante de la auriu pal pana la maro deschis. Rezultatul consta intr-o savoare unica.
Varietati de cafea
Monsooned Malabar AA este cea mai cunoscuta dintre ele, asa cum am povestit mai sus. AA este cea mai mare dimensiune pe care o poate avea un bob de cafea.
Mysore Nuggets Extra Bold este un alt sortiment delicios de boabe exotice de Arabica, crescute pe dealurile maiestuoase Chamundi Hills din Mysore. Boabele mari si destul de rar gasite pe plantatii (Chikmagalur, Coorg, Biligiris, Bababudangiris si Shevaroys) fac din acest sortiment unul din cele mai prestigioase cafele premium din ziua de azi.
Robusta Kaapi Royale este considerata una din cele mai bune cafele premium din tara. Sortimentul contine boabe de Robusta AB din Coorg, Wayanad, Chikmagalur si Travancore.
Regiuni de cultivare
Chikmagalur, leaganul cafelei indiene, este prima zona si cea mai mare de cultivarea a cafelei. Alte zone apropiate sunt Kodagu, Coorg si Hassan.
Wayanad este o zona unde se cultiva si Arabica si Robusta, situata in mijlocul dealurilor Western Ghats. Statia sa de procesare Kerala are in apropiere si alte plantatii, precum Munnar, Nalliyampathy si Rajamala. Padurile de un verde luxuriant inconjoara zona, strajuita de lacul Pookkode Lake si de barajul Karapuzha.
Yercaud este una din cele mai bune plantatii de cafea din tara. Localizata in Eastern Ghats, strajuita de mica statie de procesare Tamil Nadu, se intinde pe districtul Salem, in zona lantului de dealuri Shevaroys. Printre plantatiile invevcinate se numara Nilgiris District, Coonoor si Kodaikanal.
Acestea sunt doar cateva dintre regiunile cunoscute de cultivare a cafelei indiene.
Caracteristici in ceasca
Cafeaua India Monsooned este picanta, usor afumata si cu note pamantii, de tabac, lemnoase, cu aciditate si corp medii.
Regiuni: India de Sud – Karnataka, Western Ghats
Altitudine: 1,100 – 1,200 metri
Varietati: Kents, S.795, Catimor, Selection 9
Perioada recoltare: octomrbie – februarie
Procesare: Monsooned
Aroma: picanta
Gust: pamantiu, picant, afumat
Corp: mediu
Aciditate: medie