Prospețimea cafelei depinde foarte mult de timpul scurs de la prăjire până la momentul măcinării și preparării. Boabele de cafea proaspăt prăjite sunt ambalate în pungi speciale, despre care am vorbit în acest articol. Odată măcinată, cafeaua începe să piardă mult mai repede din aromă, față de o cafea boabe. Din acest motiv, prospețimea cafelei din paduri devine un subiect complicat pentru pasionații de cafea.
Există, însă, anumite modalități de depozitare a padurilor și monodozelor de cafea, astfel încât acestea să-și păstreze prospețimea cât mai mult timp.
Termenul de valabilitate al padurilor Senseo și cialdelor ESE
Cafeaua este perisabilă, dar nu se degradează la fel de repede ca laptele sau brânza. În schimb, padurile de cafea își pierd din prospețime mult mai repede decât cafeaua boabe, deoarece conțin cafea măcinată și stau în contact cu recipientul (hârtie).
Perioada de valabilitate a padurilor sau cialdelor de cafea depinde de producător, dar, în general, aceasta se rezumă la un an. După acest timp, aroma va începe să se estompeze. Unele modele de paduri au o termen de valabilitate mai mare, variind de la 18 luni la doi ani.
Când cumperi paduri de cafea, pe ambalaj vei regăsi termenul de valabilitate al acestora – ca Best before (BD) sau A se consuma, de preferință, înainte de... Această dată este esențială deoarece calitatea aromei se diminuează ulterior.
Pentru a preveni deteriorarea gustului, padurile de cafea trebuie protejate de lumina directă a soarelui, căldură și umiditate prin depozitare într-un recipient etanș.
Cel mai bun mod de a-ți da seama dacă padurile de cafea sunt râncede este să le miroși. De asemenea, poți adulmeca zațul de cafea din filtrul aparatului de cafea.
O altă modalitate de a detecta prospețimea unei monodoze sau a unui pad de cafea este aceea de te uita la culoare. Dacă aceasta capătă o culoare maronie suspectă, probabil că este timpul să o arunci.
Un alt test este acela în care desfaci monodoza și folosești acea cafea pentru prepararea la filtru. Dacă are un miros suspect, atunci produsul nu mai poate fi consumat.
Depozitarea padurilor de cafea sau a monodozelor
În mod ideal, padurile de cafea ar trebui păstrate într-un recipient etanș, ferite de umiditate, căldură și aer. Când este expusă la acestea, calitatea cafelei este alterată, iar aromele sunt reduse considerabil. În acest sens, producătorii de monodoze sau paduri de cafea au găsit diferite modalități de a păstra cafeaua proaspătă cât mai mult timp posibil, prin ambalajele dedicate acestui tip de produs.
Tot producătorii ne recomandă să nu depozităm cafeaua măcinată în frigider sau congelator. Cel mai indicat ar fi să le păstrăm în ambalajul original într-un recipient etanș, așezat într-un loc răcoros și întunecat, unde să nu fie afectate de temperaturi extreme.
Bucură-te de oferta Kfea.ro! Ai cialde și paduri de cafea la cele mai bune prețuri!
Padurile de cafea sunt incredibil de accesibile și convenabile. Prepararea unei cafele delicioase acasă poate fi la îndemâna oricui!
Dacă le depozitezi corespunzător și le consumi înainte de data expirării, vei avea parte de o experiență fantastică de fiecare dată!
Profită de oferta lunii:
Paduri Senseo – Paduri de cafea Tchibo
Poate te interesează și…
2 Comments
Nicolae Ionescu
Buna ziua, pentru acest aparat se potrivesc si celelalte tipuri de paduri. De exemplu cele de senseo care sunt mai mari?
admin
Salutare! Padurile Senseo sunt diferite de cele tip ESE și nu sunt interschimbabile. Pentru aparatele Senseo se potrivesc padurile Senseo, iar pentru aparatele Easy Serving Espresso sunt potrivite padurile ESE.