Plantatii de cafea: Burundi

Fiind o tara foarte mica, Burundi are putine plantatii, insa zona geografica favorabila incadreaza cafeaua lor in aceeasi categorie de gust ca Ethiopia, Rwanda, Kenya sau Tanzania. In general, cafeaua africana are ceva aparte in materie de gust, si o recomandam indiferent de origine.

Aceasta origine produce cafele in loturi mici, cultivate in zona nordica in general la umbra, de catre localnici, si procesata washed in statii mici de procesare. Burundi este inca una din cafelele crescute in mod natural organic, deoarece fermierii nu isi permit chimicale. Atunci cand nu sufera din cauza uscarii, depozitarii sau transportarii, Burundi este o cafea florala si cu o aciditate aprinsa.

Burundi International Women’s Coffee Association

burundi iwca

Burundi IWCA

Loturile numite astfel provin din zona de depulpare Kinyovu, langa provincia Kayanza, Burundi, si este produsa majoritar de catre femeile membre ale comunitatii locale apartinand de International Women’s Coffee Association (IWCA), fiind si prima comunitate afircana IWCA care a devenit o entitate recunoscuta legal.

IWCA Burundi a inceput cu un grup de opt femei reprezentand fiecare cate una dintre zonele de cultivare ale cafelei in tara.

In momentul de fata are mult mai multi membri care incurajeaza si pastreaza standardele de inalta calitate in plantarea, recoltarea, depozitarea, procesarea si exportarea cafelei produse in Burundi.

Daca tot vorbim de calitate, de mentionat este faptul ca Mpanga a luat punctaje mari la competitia locala Burundi Cup of Excellence, castigand locurile intai si trei in editia din 2014 a COE.

Specialitati: Burundi SEGEC Mpanga Colline A, B si C

Cafelele crescute pe dealul Mpanga au primit denumirea acestuia (colline in franceza) si impartite ulterior in trei micro-loturi pentru procesare, A, B si C. Caracteristicile acestor loturi includ note de fructe rosii, de hibiscus, aciditate ded vin, retrogust floral.

Burundi Mpanga Washing Station, cea mai mare statie de procesare

Situata in regiunea Kayanza, Mpanga Washing Station este o statie de procesare washed unde se depulpeaza cafele provenite de la 3400 de fermieri, care sunt apoi sortate in loturi numite dupa dealurile plantatiilor de unde au fost aduse. Aceste zone, aflate intre 1750 si 1950m altitudine, sunt Karurusi, Maruri, Nyangwe, Ntarambo, Nyabikaranga, Kibenga si Kinyamukizi.

Mpanga Washing Station

Mpanga Washing Station

Mpanga Washing Station este cunoscuta pentru cafeaua de specialitate complexa si atent aleasa exportata de Burundi, procesand aproximativ 1500 de tone de cirese de cafea pe an, uscandu-le pe 450 de paturi inaltate si folosind sase aparate de depulpare McKinnon.

Statia se mandreste cu faptul ca plateste peste pretul pietei pentru cirese, incurajand productia de calitate la fiecare recoltare.

Kibenga
mirinzi burundi-_largeCafeaua din zona Kibenga apartine de provincia Kayanze, regiunea Buyenzi, selectata din 105 producatori ca cafea. O ferma de marime medie a unui producator are 400 de plante de cafea si cantitatea medie de cafea produsa de fiecare dintre proprietari este de 1600kg. Fermele Kibenga sunt tinere si fac parte dintr-o rezervatie naturala de padure in muntii inalti din Burundi.

Altitudine: 1,830m
Varietati: Bourbon
Caracteristici de gust: Floral, portocala, zahar brun, nucsoara, ciocolata, aciditate citrica de lamaie si lime, retrogust de grapefruit

Karurusi
Loturile Karurusi provin din aceeasi zona ca mai sus si sunt produse de 99 de ferme. O ferma de marime medie a unui producator are 250 de plante de cafea si cantitatea medie de cafea produsa de fiecare dintre proprietari este de 1000kg.

Altitudine: 1820 m
Varietati: Bourbon
Caracteristici de gust: Clara, curata si echilibrata, cu un corp cremos, note de ciocolata amaruie, grapefruit roz, caramel, lamaie, si un retrogust dulce.

Alte zone

burundi coffeeKirema
Altitudine: 1,795 m
Caracteristici de gust: Delicata, densa, cu note de nectarine, aciditate complexa de citrice.

Shimu
Altitudine: 1,810 m
Caracteristici de gust: Echilibrata, dulce, cremoasa, cu note de mere rosii si fructe zemoase.

Bubezi
Altitudine: 1,805 m
Caracteristici de gust: Note de caramele, nucsoara, ciocolata de casa, fructe tropicale, delicata, corp siropos, florala si vanilata cand se raceste, foarte bine echilibrata.

Burundi in magazine

Cafelele din Burundi pe care le avem in shop le gasiti aici: Cafea Burundi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *