Ethiopia, considerata leaganul cafelei, este una dintre cele mai populare si cautate origini de cafea premium. In general, cafelele etiopiene sunt cunoscute pentru complexitatea lor, cu o aciditate astringenta, de vin, si o nunata deosebita in aroma.
Savoarea cafelelor africane este una foarte apreciata la nivel mondial, iar dintre ele Ethopia si Kenya sunt cele mai premiate. Altitudinea specifica de peste 1500 metri permite cafelei Ethiopiei sa se incadreze in categoriile Strictly High Grown (SHB) / Strictly Hard Bean (SHB), categorii care arata ca ciresele de cafea s-au dezvoltat mai greu din cauza altitudinii, rezultand intr-o cafea cu bob mai dens si mai aromat.
Din categoria cafelelor africane, mai recomandam: Uganda, Rwanda, Tanzania, Zimbabwe, Burundi, Congo, Yemen.
Zone si plantatii in Ethiopia
Cele mai importante regiuni producatoare de cafea din Ethiopia sunt Yirgacheffe, Sidamo si Harrar, fiecare dintre ele producand o cafea de specialitate cu un gust distinct.
Zona sudica Gedeo este cunoscuta pentru procesarea washed si produce cafele Yirgacheffe picante si vibrante, cu corp delicat, gust dulce si aroma florala, cu note citrice. Aceste boabe sunt unele dintre cele mai bine cotate din lume, adesea foarte scumpe, dar mult mai accesibile fata de Jamaica Blue Mountain. Majoritatea cafelelor crescute aici sunt Certificate Fair Trade, iar cresterea prin metode naturale fac aceste cafele sa fie Certificate Organic.
Desi Yirgacheffe apartine tehnic de Sidamo, calitaea boabelor si recunoasterea acestora sub o alta denumire, le permite sa fie sortate separat.
Alte regiuni mai putin cunoscute sunt:
- Guji
- Illubabor
- Amaro
- Kaffa
- Ghimbi
- Tepi
- Welayta
- Bebeka
- Borena
- Arsi
- Bale
Djimmah, Limu si Sidamo
Cafeaua Djimmah, crescuta in zonele Illubabor si Kaffa la altitudini intre 1300 si 1800m, are o aciditate scazuta si ungust excelent cand este procesata ud, insa cand este procesata uscat capata uneori un gust nedorit de medicamente.
Cafeaua din zona Limu este crescuta intre 1100 si 1900m altitudine un sud-vestul Ethiopiei si este o cafea de inalta calitate, procesata washed, cu o aciditate placuta, scazuta, insa cumva cu un gust aprins. In ceasca, are un corp echilibrat, note picante, dulci si vibrante. Adesea, Limu si Sidamo intra in aceeasi categorie de preferinte, intrucat au gust similar.
Caracteristici de gust ale cafele Ethiopiene
Cafelele din zona Sidamo au un corp bogat si un retrogust intens, cafelele din zona Harrar au note fructate, de afine, aciditate aprinsa, de vin, un corp mediu pana la bogat. Din zona de vest provin cafelele Ghimbi, cu aciditate foarte mare si o paleta complexa de gusturi si arome. Yirgacheffe sunt cafele cu corp, gust si aciditate echilibrate, note florale, fructate, o aroma complexa si asemanatoare cu ceaiul.