Indonezia nu este printre cele mai populare origini de cafea in Romania, insa este una pe care o recomandam cu mare caldura, deoarece are trasaturi fine, corp plin, gust bogat si o aciditate slaba. Daca nu ati incercat pana acum, va recomandam sa incepeti cu cafelele Sumatra.
Cele mai bune cafele indoneziene provin din regiunile:
- Bali
- Sumatra
- Sulawesi
- Java
- Timor
Tot din aceasta tara provin si cafelele Kopi Luwak (Civet Coffee), care sunt procesate dupa ce au fost ingerate si eliminate de Civeta, o specie de animale care ajung de cele mai multe ori sa fie exploatate pentru producerea acestei cafele, motiv pentru care nu o recomandam.
In Indonezia, cafeaua este crescuta “la umbra”, fapt care ajuta cireasa sa se dezvolte mai incet, bobul devenind astfel mai dulce.
Bali IndonesiaIndonezia Sumatra
Unele dintre cele mai bune cafele premium gourmet sunt crescute in Sumatra si le gasim sub denumirea Mandheling, Ankola si Lintong. Aceste sortimente se disting prin corpul lor plin, cu tente mai pamantii fata de Arabica din Java, cu o aciditate scazuta si sunt renumite pentru aroma lor bogata si savuroasa. Cafelele din Sumatra, in special Mandheling, sunt de obicei disponibile si in fariantele certificate Fair Trade si Organic.
Indonezia Sumatra Mandheling
Cafeaua Mandheling este procesata uscat, insa prin spalrea ciresei uscate de cafea cu apa fierbinte, fapt care contribuie atat la imbunatatirea aspectului bobului, cat si la imbunatatirea gustului.
Denumirea vine de la poporul Mandailing care locuieste in zona nordica a Sumatrei. Plantatiile se situeaza la altitudini intre 750 si 1500 metri, aproape de Padang.
Mandheling beneficiaza de aciditatea scazuta tipica boabelor indoneziene de cafea, dar are o dulceata aparte, un gust complex si intens, tente de ciocolata dulce si note de lemn dulce.
Indonezia Sumatra Lintong si Ankola
Cafelele din Lintong, situata in zona noridca a Sumatrei, sunt destul de dulci, cu o aciditate scazuta, corp mediu si gust complex, pamantiu.
Ankola este o cafea gourmet premium crescuta in Sumatra in portul Padang, la inaltimi intre 750 si 1500 metri, si poarta numele pietei portului, incadrandu-se in aceiasi parametri in ceea ce priveste caractersticile.
Indonesia Java Mesa StilaIndonezia Java
Cafelele care provin din insula Java sunt procesate washed si sunt crescute pe versantul estic al vulcanului Ijen, la aaltiduni in jur de 1400 metri. Sunt fine, cu un corp plin, aciditate scazuta, un retrogust persistent si cu tonuri ierboase, uneori cu note picante sau usor afumate, care o diferentiaza.
Indonezia Sulawesi Toraja
Cafeaua indoneziana din Sulawesi este Toraja, o cafea complexa, cu un corp bogat, bine echilbrata, cu o aciditate scazuta, insa un pic mai acida fata de Sumatra si mai pamantoasa fata de Java. Are note de fructe coapte si ciocolata amaruie.
Cafele din Indonezia gasiti in shop aici.
Stam de vorba la Kfea?