Cafeaua provenita din Jamaica este cea mai prestigioasa dintre toate originile actuale, mai ales cea etichetata Blue Mountain. Jamaica Blue Mountain este una din cele mai prestigioase cafele premium gourmet.
Peste 6000 de fermieri aprovizioneaza Mavis Bank Coffee Factory cu boabe de cafea crescuta in aceasta zona, unde este foarte strict inspectata si cultivata inainte sa fie vanduta. Numai cafeaua crescuta in zona definita legal ca fiind Blue Mountain poate primi certificarea pentru a intra in categoria de cafea “Blue Mountain”.
Aceasta arie geografica este favorizata de cea mai buna combinatie de factori ideali pentru cresterea cafelei: altitudine ideala, sol bogat in minerale, lumina bogata si umbra ideala.
Plantatii si zone de cultivare
Cafeaua Jamaica Blue Mountain este denumita dupa lantul muntos ce incoroneaza insula Jamaica si este cunoscuta ca fiind una din cele mai bune cafele din intreaga lume. Regiunea Blue Mountain se intinde la nord de Kingston si la sud de Port Maria.
Cafeaua certificata Jamaica Blue Mountain provine din plantatii aflate la altitudini intre 915 si 1700 metri, in timp ce plantatiile aflate sub acest nivel de cultivare sunt denumite diferit: Jamaica High Mountain (400 si 915 metri) si Jamaica Supreme/Jamaica Low Mountain (sub 400m).
In zona aflata peste 1700 metri nu exista plantatii de cafea, deoarece este o Rezervatie de padure protejata.
Plantatiile Saint Thomas, Saint Andrew, Saint Mary, Portland, Mavis Bank, Wallenford, Old Tavern, Moy Hall si Silver Hill sunt cele mai cunoscute surse de cafea Blue Mountain certificata.
Procesarea cafelei Blue Mountain
Cafeaua este colectata de la fermieri numai atunci cand cireasa este coapta. In aceasta zona, ciresele de cafea se maturizeaza mai lent decat in alte zone (ceea ce permite dulcetii pulpei sa intre in bobul din interior), apoi acestea sunt culese manual si lasate sa pluteasca in tancuri cu apa. Fructele care raman deasupra sunt aruncate, deoarece faptul ca plutesc arata ca sunt necoapte sau afectate de daunatori. Cand ciresele selectate sunt livrate de catre fermieri la Mavis Bank Coffee Factory, acolo sunt supuse din nou testului plutirii, pentru a asigura calitatea boabelor livrate.
Boabele care trec testul merg mai departe, in etapa de depulpare. Acest proces incepe tarziu dupa pranz, pentru ca ciresele sa fie curatate de pulpa in aceeasi zi in care au fost culese. Din momentul in care ajunge in fabrica, este depozitata in rezervoare mari si inspectata din nou pentru a elimina orice cireasa care a fermentat excesiv, care e verde sau infestata de daunatori, dupa care este spalata pentru a indeparta mucilagiul produs. Dupa procesul de spalare raman boabele de culoare maro deschis, inca umede, denumite “wet parchment”.
Urmatorul pas este ca lotul de cafea, acum uscat, sa fie depozitat in hala timp de cel putin 10 saptamani. Acesta este un stadiu critic in ceea ce priveste caracteristicile de gust pe care le vor capata boabele. Dupa ce boabele s-au asezat, sunt pregatite pentru curatare.
Sortare si livrare
Dupa curatare, se obtin boabele de cafea verde asa cum le cunoastem. Acestea se poliseaza si sunt pregatite pentru sortare. Toate boabele sunt sortate si alese dupa anumite caracteristici verificate de Coffee Industry Board si incadrate in urmatoarele categorii de dimensiune: Grade I, Grade II, & Grade III. Apoi cafeaua este foarte atent testata in ceea ce priveste gustul, corpul si culoarea. Pasu final este ultima inspectie, facuta manual, unde fiecare boaba este examinata pentru a elimina orice bob ramas cu defect.
Cafeaua este apoi incarcata in butoaie din lemn Aspen si transportata la Jamaica Coffee Industry Board, unde este supusa unei inspectii de calitate pentru idepliniarea standardelor, apoi este certificata ca o cafea 100% Jamaica Blue Mountain® si pregatita pentru export.
Caracteristicile cafelei Jamaica Blue Mountain
Crescuta in districtul Blue Mountain din Jamaica, aceasta cafea sofisticata este fina si delicata, bine echilibrata, cu un corp excelent, un gust clasic si rafinat, cu o usoara aroma dulce, foarte bogata (uneori aproape cremoasa), cu gust complex, adesea cu note de ciocolata.
O cafea Jamaica de calitate, indiferent cat de fina si catifelata este, arata o acitidate vibranta si totusi delicata, are un gust curat, fara sa fie amara, cu o aroma savuroasa si note florale, ierbos-dulci si de alune.
Pentru a-i pune in evidenta calitatile, aceasta cafea este adesea prajita mediu sau mediu spre dark.