Cafeaua din Zimbabwe face parte din categoria africana, ceea ce ii ofera caracteristicile specifice originii: foarte aromata, cu corp mediu, aciditate si densitate medii, bine echilibrata si cu un retrogust placut, fructat. In unele profiluri de prajire capata o crema extrem de bogata pentru o cafea Arabica.
Zimbabwe nu este una dintre cele mai cunoscute origini, insa este o cafea excelenta, crescuta in zona Chipinge din estul tarii in ferme medii si mari, procesata umed, care este considerata o cafea gourmet premium.
Cafeaua din zona Chipinge este privita cu apreciere si se crede despre ea ca este surclasata doar de cafeaua kenyana. Cafelele Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Bean (SHB) cresc la altitudinile de 900 – 1000 metri si, desi plantatiile aflate sub aceasta altitudine nu se mai incadreaza pentru aceasta calificare, longitudinea specifica tarii ofera un climat specific mai degraba unei altitudini de in jur de 1600 metri.
Cultivarea cafelei
Desi unele cafele din Zimbabwe nu sunt atat de bogate sau nu au un corp asa de plin precum cele kenyene, calitatea acestei origini este foarte buna si se imbunatateste constant.
Climatul cald si ploile abundente fac din Zimbabwe o tara ideala pentru cultivarea ceaiului, a nucilor de macadamia si a cafelei, care capata o aciditate de vin, citrica si note de fructe de padure.
Chipinge si alte zone de cultivare
Chipinge (cunoscuta anterior ca Chipinga) este cea mai importanta zona de cultivare a cafelei in aceasta tara. Cafeaua de specialitate Chipinge este de o calitate deosebita, in mare parte clasificata AA (cea mai mare dimensiune), cu un gust aparte.
Salimba este o alta zona cunoscuta, unde ciresele se culeg manual doar la maturitate, plantele de cafea se scot si se cultiva altele noi pentru ca ciresele sa fie mereu culese din plante tinere, fara boli, iar varietatea generala este Catimor. Washed si uscata la soare, aceasta cafea are un gust curat, aprins, complex, dulce, un corp plin, cu note lemnoase, de ciocolata, struguri si tutun.
Pezuru este o ferma de cateva sute de hectare, din care un sfert este intr-o zona de padure naturala. Aici se recolteaza Catimor si Caturra, culese manual la maturitate si procesate uscat si umed. Cafeaua rezultata are o aciditate persistenta, de vin, note de ceai dulce, citrice, caramel, si devine si mai dulce si cremoasa cu cat se raceste mai mult.
Alte zone recente care ies in evidenta in Zimbabwe in ceea ce priveste cultivarea cafelei sunt Smaldeel si La Lucie.
Cafea din Zimbabwe gasiti in magazin aici!
Pezurru.
Stam de vorba la Kfea?