Indiferent ca vorbim despre traditionala cafetiera, clasicul espressor cu portafiltru, modernul automat de cafea sau avangardistele espressoare cu capsule, fiecare dintre aceste tipuri de aparate de cafea are nevoie de intretinere ca sa poata prepara permanent o bautura de calitate.
Decalcifierea este procedura de intretinere comuna tuturor celor trei tipuri de aparate de cafea prezentate mai sus. Aceasta presupune inlaturarea depunerilor de minerale de pe sistemul de apa al aparatului. Cafeaua, indiferent cum este preparata, contine apa in care in functie de provenienta se afla o gama variata de minerale ce in timp erodeaza componentele metalice ale aparatelor de cafea. Din acest motiv, la perioade de timp ce variaza in functie de numarul de cafele preparate sau mai precis de cantitatea de apa ce trece prin sistemul de apa al aparatului, acesta are nevoie sa fie decalcifiat.
Decalcifiantul poate fi o solutie lichida gata preparata, avand concentratii variate in functie de producator , un praf sau o pastila ce trebuie dizolvate in apa fierbinte. In functie de marimea rezervorului de apa si de cantitatea de apa ce a trecut prin sistem pana in momentul efecruarii decalcifierii, variaza si concentratia respectiv cantitatea de solutie utilizata.
Decalcifiantul se pune impreuna cu apa in rezervorul de apa al aparatului, dupa care progresiv cantitatea de solutie rezultata in rezervor se scoate afara fie prin duza de apa fierbinte si abur, fie prin sistemul de cafea in cazul cafetierelor si al espressoarelor fara pompa de apa si sistem de aburi.
Desi este un proces de durata, avand in vedere ca solutia trebuie erogata in cantitati mici si cu pauze de minim 10 minute, este indicat sa realizati cu grija si in mod regulat aceasta operatiune esentiala pentru functionarea la parametri optimi a aparatului de cafea.
Curatarea grupului de cafea este o procedura de intretinere tipica aparatelor de cafea cu rasnita incorporata. Acest proces presupune degresarea si curatarea de impuritati a grupului de cafea din interiorul aparatului. Fiind locul in care grasimile si compusii aromatici din cafea se intalnesc cu apa fierbine ce iese din boiler, grupul de cafea este o componenta esentiala a espressorului, iar curatarea periodica a cestuia garanteaza prepararea pe termen lung a unei cafele aromate si cremoase. Curatarea automata se realizeaza cu ajutorul unor pastile speciale de curatare.
Automatele de cafea au locuri speciale unde in momentul in care va apare comanda de curatare, trebuie introduse pastilele. In cazul espressoarelor automate de generatie mai veche, care nu au ciclu automat de curatare, aceasta operatiune se realizeaza tot manual in service-urile autorizate. In comparatie cu decalcifierea care este o procedura uzuala si cu repetitivitate ridicata, curatarea grupului de cafea se repeta mult mai rar.
Curatarea sistemului de lapte este cea de-a treia procedura de intretinere pe care o au in comun toate aparatele de cafea cu diferite sisteme de spumare a laptelui. Laptele este un aliment perisabil si usor alterabil in momentul in care este lasat in spatii inadevcate, cu temperatura ridicata. Din acest motiv, dezinfectarea si curatarea sistemelor de lapte ale aparatelor de cafea reprezinta un proces ce trebuie realizat la suprafata dupa fiecare utilizare a sistemului de lapte, iar in cazul aparatelor ce prepara cappuccino sau machiatto automat de fiecare data cand aparatul solicita curatarea sistemului incorporat de lapte. In cazul espressoarelor care prepara manual spuma de lapte (cele care au duza sau panarello), curatarea se realizeaza la exterior si poate fi facuta cu lichide speciale du curatare a sistemului de capucino sau cu dezinfectant si solutii de curatare din comert.
In cazul aparatelor cu sistem automat sau semiautomat de preparare a spumei, curatarea sistemului de lapte este un proces mai laborios deoarece pe langa duza de erogare a spumei, trebuie curatat rezervorul de lapte si furtunul prin care laptele este tras din rezervor spre spumare (in cazul sistemelor semiautomate) sau boilerul intern de spumare a laptelui (in cazul automatelor).
Stam de vorba la Kfea?