Cum sa alegem rasnita de cafea potrivita?

Macinarea cafelei este o operatiune extrem de importanta in cadrul procesului de preparare a bauturii perfecte. Se stie ca pentru a obtine o bautura gustoasa si aromata este ideal sa macinati boabele de cafea exact inainte de preparare. Iata de ce achizitionarea unei rasnite de cafea potrivita tipului de cafea pe care doriti sa il preparati este esentiala.
Exista doua mari calasificari in cazul rasnitelor de cafea. In primul rand avem diferentierea intre rasnitele electrice si cele manuale si in al doila rand diferentierea intre rasnitele cu lame care macina cafeaua prin sectionare, afectand temperatura acesteia si rasnitele cu cutite plane sau conice care zdrobesc cafeaua si au capacitatea de a obtine o gama mai variata de macinisuri. Rasnitele cu cutite sunt considerate varianta cea mai buna pentru macinarea cafelei pentru espresso. De obicei atat cele electrice cat si cele manualae vin cu posibilitatea reglarii distantei intre cutite, permitand astfel grade diferite de macinare. De asemeanea reglarea gradului de macinare poate fi una in trepte prestabilite sau micrometrica (reglaj de mare precizie) care stabileste gradul de macinare pe mult mai multe nivele, dar care nu sunt marcate.


Daca sunteti bautori de cafea la filtru sau la cafetiera tip moka o rasnita clasica cu lame este ideala pentru macinarea boabelor de cafea. Daca doriti in schimb sa obtineti performanta in prepararea espresso-ului, o rasnita conica cu trepte de reglare sau reglaj micrometric si posibilitate de dozare a cafelei este alegerea optima. Cafeaua pentru espresso trebuie astfel macinata incat erogarea bauturii sa se realizeze in 25-30 de secunde. Daca optati pentru o rasnita separata si un espressor clasic cu portafiltru trebuie sa tineti cont de faptul ca pe langa calitatea aparatelor si a cafelei, la fel de importanta in prepararea espresso-ului perfect este indemanarea utilizatorului.
La final este important sa aveti in vedere ca indiferent daca se realizeaza cu acelasi aparat si acelasi tip de cafea, rasnita la aceeasi ranita, un espresso difera de la un barista la altul si poate ca tocmai acesta este farmecul acestei bauturi, oricat ati respecta reteta si standardele deja existente, intotdeauna va exista elementul variabil, sau elementul-surpriza anume mana celui care prepara bautura, personalitatea acestuia ce se rasfrange vrand-nevrand asupra licorii din ceasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *