Ristretto

Ristretto: Ce este si cum se prepara

Ristretto este un sortiment de cafea care inseamna practic jumatate dintr-un espresso – in ceasca vor fi doar 15 ml, in timp ce un espresso normal are 30 ml.

Aceasta bautura mai este numita si “short black” in unele parti ale lumii si “corto” in Italia. Ideea de a face doar jumatate dintr-un espresso este sa obtii o cafea mai densa si mai cremoasa.

Ristretto nu este o bautura traditionala sau oficiala si nu este recunoscuta in cartile barista, asa ca putem sa o consideram o cafea experimentala.

Cafeaua de care ai nevoie

Pentru orice cafea deviata din espresso ai nevoie de boabe proaspat prajite.

O cafea prajita mai tare va avea un gust mai amarui si mai pronuntat, in timp ce o cafea prajita mediu va avea tonuri mai dulci si mai florale in aroma.

Trei moduri de a face ristretto

1. Modul cel mai simplu – rasnesti cafeaua ca de obicei si nu schimbi nimic nici la tampare, pornesti espressorul si il opresti la maxim 15 secunde dupa ce a inceput sa curga cafeaua in ceasca.

2. O cale mai buna – rasnesti cafeaua ca de obicei, dar tampezi mai tare decat normal, pornesti aparatul si il opresti dupa 20 de secunde.

3. Cea mai buna cale – rasnesti cafeaua mai fin, tampezi ca de obicei, pornesti aparatul si il opresti dupa 25 de secunde.

Citeste si:

Cafeaua din ceasca: ce sunt Long Black si Flat White
Espresso versus cafea neagra: care este mai tare?
Cum faci o cafea buna la Moka Pot

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *