Ceaiul are un continut redus de cafeina, care variaza in functie de tipul de ceai si modul de fabricatie. Raportat la suta de grame, ceaiul, nepreparat, contine mai multa cafeina decit cafeaua macinata. Insa, pentru a prepara o cana de ceai este folosita mai putina materie prima, in comparatie cu o cantitate similara de cafea, ceea ce face ca, in final, cafeaua sa contina mai multa cafeina decit ceaiul.
Teina din ceai si cafeina din cafea sint de fapt una si aceeasi substanta. Teina a fost descoperita pentru prima data in anul 1827. Mai tirziu, cercetatorii au stabilit termenul comun de cafeina, cind au realizat ca nu sint diferente intre cele doua substante. O ceasca de ceai negru, care a fost lasat in apa timp de patru minute, contine de la 40 la 100 miligrame de cafeina, in timp ce o infuzie de trei minute are intre 20 si 40 mg. Comparativ, o cana de cafea contine intre 60 si 80 de miligrame.
Atat cafeaua cat si ceaiul au antioxidanti, in asta constand de fapt magia acestor bauturi.
Cantitatea de cafeina din ceaiul negru este de doua ori mai mare decat cea din cafea: intre 2,7 si 4,1% fata de 1,13 pana la 2,3%.
Cafeaua, ceaiul negru si ceaiul verde contin polyphenol, substanta care are proprietati anticancerigene si care previne bolile de inima.
In mare, efectele celor doua bauturi sunt asemanatoare, ambele continand cafeina. Este pana la urma o problema de gust, dar le puteti alterna, si daca aveti grija sa nu folositi zahar si sa fie de calitate, si mai ales sa nu abuzati de ele, atat ceaiul negru cat si cafeaua vor contribui la sanatatea organismului vostru.
Stam de vorba la Kfea?