Ceaiul are un conținut scăzut de cofeină, care variază în funcție de tipul de ceai și de modul în care este preparat. La suta de grame, ceaiul nefiert conține mai multă cofeină decât cafeaua măcinată. Cu toate acestea, pentru a prepara o ceașcă de ceai se folosește mai puțină materie primă decât pentru o cantitate similară de cafea, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, cafeaua conține mai multă cofeină decât ceaiul.
Teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță. Teina a fost descoperită pentru prima dată în 1827. Ulterior, cercetătorii au stabilit termenul comun de cofeină atunci când și-au dat seama că nu exista nicio diferență între cele două substanțe. O ceașcă de ceai negru, care a fost infuzat timp de patru minute, conține între 40 și 100 de miligrame de cofeină, în timp ce o infuzie de trei minute are între 20 și 40 mg. Prin comparație, o ceașcă de cafea conține între 60 și 80 de miligrame de cofeină. Atât cafeaua cat si ceaiul au antioxidanti, in asta constand de fapt magia acestor bauturi. Cantitatea de cafeină din ceaiul negru este de doua ori mai mare decat cea din cafea: intre 2,7 si 4,1% fata de 1,13 pana la 2,3%.
Cafeaua, ceaiul negru și ceaiul verde conțin polifenol, o substanță care are proprietăți anticancerigene și previne bolile de inimă.
Efectele celor două băuturi sunt în linii mari similare, deoarece ambele conțin cofeină. Este până la urmă o chestiune de gust, dar le puteți alterna, iar dacă aveți grijă să nu folosiți zahăr și să vă asigurați că sunt de bună calitate, și mai ales să nu abuzați de ele, atât ceaiul negru, cât și cafeaua vor contribui la sănătatea organismului dumneavoastră.
Stam de vorba la Kfea?