COFFEE FACTS

Tehnici de degustare a cafelei

Pentru a decide daca o cafea este buna sau nu trebuie sa cunoasteti cateva tehnici folosite de cei mai mari cunoscatori de cafea.

Degustarea are ca scop compararea şi contrastarea diverselor cafele. Când degustaţi doar un tip de cafea, este foarte greu deoarece nu aveţi cu ce să o comparaţi.

Dar dacă încercaţi două sau trei cafele, puteţi să le comparaţi nu numai din punct de vedere al preferinţei dumneavoastră, dar şi în termeni de aromă, aciditate, consistenţă şi savoare. Degustarea se face treptat, de la o cafea cotata ca fiind mai”slaba” spre una mai puternica.

Aroma

Aroma este primul indiciu ce va arata cat de buna este cafeaua. De fapt, o mare parte a gustului se datorează  simţului olfactiv – de aceea cafeaua poate mirosi atât de sublim şi avea un gust atât de plin. Aroma  cafelei  contine de multe ori “nuante subtile” ca cea de vin sau  nuante florale.

Aciditatea

În termeni de degustare a cafelei, acesta nu înseamnă acru sau amar. Aciditate înseamnă capacitatea cafelei de a fi înviorătoare, tonică, şi de a avea proprietatea de a vă spăla palatul gurii şi intensitatea ei poate varia de la redusă până la ridicată. Pentru a înţelege exact la ce ne referim, gândiţi-vă la totalitatea gamei de la apă plată până la apă minerală. O cafea latino-americană  este foarte revigorantă, de aceea spunem că are o aciditate ridicată. Pe de altă parte,cafeaua  poate fi   catifelată şi discretă  asta inseamna ca are  aciditate redusă.

Consistenta

Aceasta reprezintă  greutatea sau grosimea cafelei pe limbă şi poate varia de la consistenţă uşoară până la o cafea consistentă. Pentru a vă face o idee, noi adesea folosim termenul “siropoasă” pentru a descrie o cafea consistenta.

Savoare

Aceasta este îmbinarea tuturor caracteristicilor aromei, acidităţii şi consistenţei, creând o imagine de ansamblu. Savoarea cafelei vă aminteşte de ceva anume?Poate avea  doar aromă subtilă de citrice care o însoţeşte, şi când spunem asta, nu spunem că acea cafea  ar avea aromă de grapefruit – gustul este tot cel de cafea. Există multe moduri diferite de a descrie savoarea cafelei, la fel ca pentru descrierea zăpezii.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!