Pentru a decide daca o cafea este buna sau nu trebuie sa cunoasteti cateva tehnici folosite de cei mai mari cunoscatori de cafea.
Degustarea are ca scop compararea şi contrastarea diverselor cafele. Când degustaţi doar un tip de cafea, este foarte greu deoarece nu aveţi cu ce să o comparaţi.
Dar dacă încercaţi două sau trei cafele, puteţi să le comparaţi nu numai din punct de vedere al preferinţei dumneavoastră, dar şi în termeni de aromă, aciditate, consistenţă şi savoare. Degustarea se face treptat, de la o cafea cotata ca fiind mai”slaba” spre una mai puternica.
Aroma
Aroma este primul indiciu ce va arata cat de buna este cafeaua. De fapt, o mare parte a gustului se datorează simţului olfactiv – de aceea cafeaua poate mirosi atât de sublim şi avea un gust atât de plin. Aroma cafelei contine de multe ori “nuante subtile” ca cea de vin sau nuante florale.
Aciditatea
În termeni de degustare a cafelei, acesta nu înseamnă acru sau amar. Aciditate înseamnă capacitatea cafelei de a fi înviorătoare, tonică, şi de a avea proprietatea de a vă spăla palatul gurii şi intensitatea ei poate varia de la redusă până la ridicată. Pentru a înţelege exact la ce ne referim, gândiţi-vă la totalitatea gamei de la apă plată până la apă minerală. O cafea latino-americană este foarte revigorantă, de aceea spunem că are o aciditate ridicată. Pe de altă parte,cafeaua poate fi catifelată şi discretă asta inseamna ca are aciditate redusă.
Consistenta
Aceasta reprezintă greutatea sau grosimea cafelei pe limbă şi poate varia de la consistenţă uşoară până la o cafea consistentă. Pentru a vă face o idee, noi adesea folosim termenul “siropoasă” pentru a descrie o cafea consistenta.
Savoare
Aceasta este îmbinarea tuturor caracteristicilor aromei, acidităţii şi consistenţei, creând o imagine de ansamblu. Savoarea cafelei vă aminteşte de ceva anume?Poate avea doar aromă subtilă de citrice care o însoţeşte, şi când spunem asta, nu spunem că acea cafea ar avea aromă de grapefruit – gustul este tot cel de cafea. Există multe moduri diferite de a descrie savoarea cafelei, la fel ca pentru descrierea zăpezii.
Stam de vorba la Kfea?