COFFEE FACTS

Tehnici Latte Art: Cafea cu personalitate

Latte Art face parte dintre nenumaratele forme de arta care oglindesc imaginatia si exprimarea artistica, insa la un nivel cu totul special. Ce se afla in spatele acestei tendinte care a luat avant in mai toate cafenele din lume, de cativa ani incoace?

Latte Art este o metoda de a prepara cappuccino-ul “decorandu-l” cu diverse motive. Modelul de pe suprafata ccappuccino-ului se poate obtine atat prin desenarea directa cu accesorii sau sabloane speciale pentru Latte Art, cat si doar prin turnarea cu pricepere a lapteului. Rezultatul final este influentat de mai multe aspecte: laptele cu textura corecta, espresso-ul facut corect, experienta artistului barista si calitatea espressorului folosit.

sursa: dezignus.com

Practic, arta desenelor in lapte presupune ca artistul sa se foloseasca atat de crema cafelei (emulsia de uleiuri extrase in timpul prepararii cafelei), cat si de ‘microspuma” (laptele texturat folosind aburul). Laptele in sine este o emulsie a grasimii lactate in apa, in timp ce cafeaua este un amestec de extract de cafea in apa.

Ambele sunt instabile: crema cafelei se disipeaza pe suprafata espresso-ului, iar crema de lapte se separa in scurt timp (in crema mai uscata + lapte). Astfel, Latte Art-ul rezista in forma perfecta doar cateva minute.

ISTORIE

Se spune ca aceasta indeletnicire a aparut in Italia cu aproximativ 100 de ani in urma si s-a dezvoltat diferit in fiecare tara din lume. Abia incepand cu anii ’80 a inceput sa cunoasca popularitatea, in Seattle, SUA, totul plecand de la un shot de espresso si un lapte “perfect frotat” (tratat cu vapori de abur pana ce capata o textura catifelata), promovat de David Schomer, un pionier al artei in ceasca de cafea.

Schomer este recunoscut pentru aprofundarea si popularizarea “microspumei” (“spuma catifelata”, “texturarea laptelui”) sau ceea ce numim astazi “crema de lapte”. Acesta a reusit sa obtina in coffee shop-ul lui un model care l-a facut celebru: Rosetta, un motiv complex simbolizand o frunza.

STILURI CELEBRE DE LATTE ART

Insa acel Rosetta avea sa fie doar un deschizator de drumuri al barista in lumea artei in ceasca de cafea. Odata cu aparitia pe piata a espressoarelor din ce in ce mai performante, latte art-ul a cunoscut si el o explozie.

sursa: latteartguide.com

Astfel au aparut doua stiluri celebre de desenat in cestile de cafea:

1. “Free pour” – simpla turnare a laptelui.

Presupune frotarea laptelui pana ce capata o textura catifelata uniforma. Acesta este folosit de barista pentru a crea diferite modele, turnand cu atentie crema in ceasca cu espresso, fara a folosi alte ustensile. Astfel, cu putina imaginatie si dexteritate pot lua nastere veritabile capodopere. Stapanirea acestei tehnici cere practica, rabdare si pasiune.

2. “Etching” sau “sketching” – accesorii si sabloane

Desenele sunt realizate cu ajutorul ustensilelor speciale pentru Latte Art. Pentru a realiza diferite modele, barista foloseste varful unui intrument special (asemanator cu un creion ca forma) pentru a da nastere minunatelor lucrari. Pentru desenele complexe care includ si culori se folosesc siropuri speciale pentru cafea.

Poate fi luat in considerare si un al treilea stil, acela al Latte Art-ului tridimensional, insa acesta este abia la inceput si vom reveni cu informatii despre el in urmatoarele articole.

TUTORIALE VIDEO

Oricare tehnica s-ar folosi, noi suntem fermecati de ceea ce poate iesi dintr-un shot de cafea, crema de lapte si indemanare.

Modelele de baza in latte art (si cele mai simple) sunt la ora actuala Rosetta, Tulip si Heart. Mai jos gasiti cate un scurt tutorial video pentru fiecare dintre acestea.

Rosetta

Tulip

Heart

sursa: deevelliott.deviantart
error: Content is protected !!