![](https://i0.wp.com/blog.kfea.ro/wp-content/uploads/2011/08/heart-sugars-princessmisia.com-.jpg?fit=1044%2C709&ssl=1)
Cel mai vechi mijloc prin care cofeina este extrasa din bobul de cafea dateaza din anul 1903 si poarta numele inventatorului sau, Ludwig Roselius. Acest procedeu presupunea oparirea boabelor de cafea neprajite intr-o solutie de apa cu sare si apoi utilizarea benzenului ca solvent pentru scoaterea cofeinei.
Actualmente acest procedeu nu mai este utilizat, deoarece sunt cunoscute efectele nocive, toxicitatea ridicata si potentialul cancerigen ale benzenului.
Metode moderne utilizate astazi
Cele mai utilizate doua procedee prin care boabele de cafea sunt decofeinizate astazi sunt procesul chimic si procesul care utilizează apa pură (Swiss Water Process). In ambele cazuri, boabele de cafea sunt decofeinizate cat nu sunt inca prajite ceea ce elimina complet toxicitatea produsului finit.
In cazul procesului chimic, substante precum clorura de metilen sau etil acetatul se utilizeaza ca solventi in procesul de extragere a cofeinei din boabele de cafea, dupa ce acestea au fost in prealabil tinute in apa clocotita astfel incat cofeina sa ajungă la baza membranei fiecarui bob. Solventul utilizat este inlaturat apoi de pe boabele de cafea dupa ce acestea sunt uscate. Producatorii europeni utilizeaza cu precadere aceasta metoda de decofeinizare sustinand ca este cea mai eficienta si pastreaza cel mai bine savoarea si gustul cafelei. Solventii chimici sunt utilizati in faza finala a procesului diminuandu-se astfel nocivitatea lor. Masurile luate la finalul procesului de decofeinizare, asigura de asemenea eliminarea oricaror ramasite de substante chimice de pe bobul de cafea.
In cazul procedeului Swiss Water, boabele de cafea sufera un proces de decofeinizare similar cu fenomenul de osmoza. Intr-o prima faza boabele de cafea sunt scufundate in apa fierbinte si tinute acolo pana cand cofeina si ceilalţi compusi solubili se elimina in apa. Apoi boabele de cafea sunt scoase din lichid, iar acesta din urma este trecut printr-un filtru de carbon care absoarbe cofeina, lasand sa treaca doar apa si celelelte substante solvabile provenite din cafea. Lichidul rams dupa filtrare este pus intr-un nou recipient impreuna cu alte boabe de cafea. De data aceasta, apa extrage doar cofeina din boabe deoarece este deja incarcata cu celelelte tipuri de substante existente in boabele de cafea. Astfel, boabele de cafea isi pastreaza in totalitate celelelte proprietati, eliminand doar cofeina in lichidul saturat.
Aceasta metoda 100% non-chimica este populara in America de Nord. In regiunea Vancouver (Canada), recunoscuta pentru puritatea apei sale, se gaseste unul dintre cei mai mari producatori de cafea decofeinizata prin metoda Swiss Water.
Care-i faza cu decaf-ul?
De obicei cafeaua decofeinizata este obtinuta din soiuri superioare de cafea care rezista foarte bine la procedeele de decofeinizare pastrandu-si aroma si savoarea. Miscelele de cafea decaf sunt in proportie mai mare Arabica si mai mica Robusta. Procedelul fizic de decofeinizare este utilizat din ce in ce mai des de catre marii producatori de cafea, asadar varianta decaf a devenit una la fel de sanatoasa si poate chiar mai benefica pentru a fi consumata la ore inaintate din zi.
Trebuie insa sa tineti cont de faptul ca o cafea supusa procesului de decofeinizare nu este 100% lipsita de cofeina, pastrand in compozitie un procent ce oscileaza intre 5 si 14% cofeina.
One Comment
ora pe glob
Totul despre cafeaua decofeinizata chiar ca merita inclus in cele mai tari saituri
din Romania.