Cafeaua de specialitate este cea mai cautata la ora actuala, cea mai in voga, ca sa spunem asa. Iar cafenelele europene au implementat trendul din mers – reteta succesului lor este servirea unor cafele de calitate intr-un spatiu asezat in mijlocul spatiilor circulate de oameni, precum mall-uri, piatete, trotuare.
Acest aspect a fost anuntat si de specialistii in cafea, in ceea ce priveste piata europeana pe acest sector. Ca referinta il luam pe Jeffrey Young, autorul studiului Project Cafe 13, care prevestea ca trendurile pietei de cafea din Europa se vor axa pe cafele de specialitate.
Cafegii au inceput, intr-adevar, sa dezvolte un interes deosebit fata de aceste cafele: in decursul ultimilor doi ani, in Europa s-au deschis extrem de multe cafenele axate pe noul trend, iar dintre marile lanturi HoReCa, Costa Coffee, McCafe, Starbucks si Cafe Nero s-au adaptat cu succes noului stil.
Nu pentru toata lumea a fost un lucru bun, insa: noua moda a adus efecte negative pentru unele lanturi de cafenele orientate pe traditia italiana, care au dat rapid faliment, printre care si Segafredo Zanetti si Il Cafe di Roma.
Conceptul de a servi clientilor exclusiv cafea de calitate este unul pe care toate cafenelele trebuie sa il imbratiseze. Cu cat clientul devine mai educat in cultura cafelei, cu atat devine mai interesat si mai atent la ce consuma, deci gusturile sale devin mai complexe.
Ce este cafeaua de specialitate
Termenul a fost introdus prima data in 1974 intr-un articol din revista “Tea & Coffee Trade Journal” si a fost utilizat pentru a descrie cafeaua verde produsa in micro-climate geografice, strict delimitate, utilizand cele mai bune practici agricole care favorizeaza calitatea, nu cantitatea. Ulterior, termenul a fost folosit pentru prima data intr-o conferinta din Franta, in 1978.
sursa: seymourpowellDupa microclimatul geografic unde se cultiva cafeaua (la care conteaza chimia solului si ingrijirea plantelor), urmatoarea trasatura caracteristica a cafelei de specialitate este procesul prin care trece pana la prajire: culesul fructelor, transportul lor rapid catre locul unde se vor decoji si spala boabele, uscarea boabelor, alesul celor mai bune dintre ele si depozitarea lor in containere care controleaza nivelul de umiditate si temperatura. Intregul proces trebuie realizat cu atentie si profesionalism, pentru a pastra intacte aroma si calitatea cafelei, astfel obtinand o cafea deosebita, de inalta calitate.
Aceasta cafea are un caracter distinct, o aroma bine definita, un gust placut si usor recognoscibil, lipsit de defecte (ex: acru, amar, fermentat, otetit etc.). Buchetul deosebit al acestor cafele este rezultatul atat al calitatii premium a cafelei verzi, cat si a profilului de prajire, individual stabilit pentru fiecare dintre ele.
O cafea de specialitate trebuie sa abia urmatoarele informatii:
Producatorul (ferma)
Provincia
Districtul
Altitudinea
Varietatea
Metoda de prelucrare
Calitatea (certificarea)
Cafeaua de specialitate in Romania
Piata romaneasca nu dezvolta acelasi nivel mare de interes pentru acest tip de cafea ca restul europenilor. In consecinta, se gaseste mai greu si oferta este mai putin variata. Cel mai adesea se gaseste in magazinele axate pe cafea, destinate cafegiilor.
Specialitatile cu care avem contact direct in magazinul nostru sunt cele proaspat prajite. Sortimentele disponibile se afla in shop.
Cafeaua de origine proaspat prajita o gasiti in shop, in mai multe sortimente, atat de origine cat si de specialitate: Etolia, Papa Jacques si Hotspot.
Citeste si:
Reteta anotimp rece: Cafe Esmeralda
Espresso versus cafea neagra: care este mai tare?
7 Beneficii ale cafelei
Reteta: Cum faci Irish Coffee (cafea irlandeza)?
Pasi esentiali pentru a face o cafea perfecta
4 Mituri decafeinizate: Adevarul despre cafea
Stam de vorba la Kfea?