Aproximativ o treime din cafele sunt crescute in Brazilia, iar cea mai mare parte a cafelelor premium braziliene intra sub denumirea Santos.
Brazilia este unul dintre cei mai mari producatori de cafea la nivel mondial, cu plantatii care cresc aproximativ sase miliarde de plante de cafea, dintre care 74% sunt Arabica si 26% Robusta. Zonele Minas Gerais, Sao Paulo si Parana produc cea mai multa cafea gratie solului si climatului favorabile. Recoltarea se face in lunile uscate – mai, iunie si iulie.
Desi exporta cantitati foarte mari de cafea, altitudinea medie a plantatiilor este de 1100 metri, intrand in categoria HG (High Grown), dar o buna parte se afla sub acest nivel.
Cafelele de origine braziliana le gasiti in shop aici.
Zone de cultivare si sortimentari
Microclimatele din Brazilia pot produce niste cafele extraordinare. Cateva zone din Cerrado, Matas de Minas, Mogiana si Sul de Minas sunt cunoscute pentru cafea excelenta.
Majoritatea cafelei Bourbon Santos este crescuta la altitudini intre 600 si 1200 metri in zonele nordice Minas Gerais sau in State of Sao Paulo, asadar este de calitate medie spre mare. Santos este numelei portului unde se sorteaza. De obicei procesata washed, iesind in evidenta prin gustul moale, adesea dulce si cu note de nuci.
Cafeaua Santos poate fi Brazilia Santos sau, daca are doar boabe Bourbon, Brazilia Bourbon Santos. O Brazilia Santos buna are un corp slab spre mediu, are o aciditate medie si o aroma foarte placuta. Bobul categorisit Bourbon tinde sa fie mai fructat si putin mai acid fata de alte cafele braziliene.
Fermele braziliene se numesc local “fazendas”, iar printre cele pe care le vedem adesea in denumirile cafelelor de specialitate se afla Ipanema, Pantano, Monte Alegre, Daterra, Vereda, dar si ferme mai mici precum Lagoa, Lambari, Fortaleza si multe altele. Fazenda Cachoeira se axeaza pe producerea de cafea certificata Organic.
Blue Diamond si Rose Diamond
Un sortiment deosebit este Brazila Blue (denumita si Blue Diamond). Deoarece plantele de cafea nu rezistau vanturilor puternice si ploilor tropicale din sudul Amazonului, in 1940 producatorii de cafea au facut o planta hibrid numita Catuai, o planta pitica si foarte productiva, cu bobul dulce, gust de ciocolata si corp plin. Acest tip de bob se regaseste in continutul cafelei Brazilia Blue Diamond.
Boabele de cafea Rose Diamond, rare ca diamantele trandafirii, au trasaturi distinctive, aroma de flori de portocal, iasomie si trandafiri, un corp echilibrat si un retrogust de durata. Acest sortiment este diferit fata de o Brazilia tipica, avand o aroma mult mai florala.
Prajirea cafelei din Brazilia
Avand in vedere ca nu sunt crescute la altitudini foarte mari, boabele de cafea braziliene nu sunt foarte dense. Astfel, cel mai potrivit profil de prajire este medium spre dark (Vienna roast, Full City Roast).
Multe blend-uri calitative pentru espresso sunt facute din Bourbon Santos sau Brazilia Cerrado, gratie faptului ca acestea se prajesc foarte bine in profilul dark roast, fara sa devina excesiv de amare. Acest lucru se intampla datorita aciditatii scazute a cafelei braziliene, care are gust dulce, cu note de nuci, uneori dulce-amarui cu note de ciocolata neagra.
Adesea, boabele de Brazilia sunt adaugate in miscela de catre marii producatori de cafea pentru a face gustul cafelei sa fie mai moale.
Cele mai intalnie variteti braziliene sunt Bourbon, Typica, Caturra, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu, care se proceseaza cel mai adesea natural, fara spalare.
Standarde de calitate a cafelei in Brazilia
In ultima vreme, guvernul incearca sa redefineasca boabele de cafea braziliana ca fiind cafea de specialitate, asadar cafelele certificate Organic si FairTrade devin din ce in ce mai populare si la ei.
Stam de vorba la Kfea?