![](https://i0.wp.com/blog.kfea.ro/wp-content/uploads/2017/08/png-bs-oct-origin-lrg.jpg?fit=630%2C350&ssl=1)
Papua Noua Guinee este o origine foarte apreciata de cunoscatori, fiind o cafea foarte aromata, fructata si preferata de prajitori.
Cafeaua etichetata ca Papua New Guinea este crescuta in jumatatea estica a insulei Noua Guinee, cunoscuta ca Papua Noua Guinee, localizata in apropiere de Indonezia, in nordul Australiei. Partea vestica a insulei este cunoscuta ca Guineea de Vest, unde se cultiva de asemenea cafea.
Regiuni si procesare
Cele mai cunoscute zone sunt Sigri si Arona. PNG Sigri este o cafea bine echilibrata, fructata, dar cu un gust nu foarte bogat. PNG Arona are un corp plin, bine echilibrata, cu note fructate si exotice, uneori pamantoasa.
Marea parte a cafelei din Papua Noua Guinee este cultivata in munti, inclusiv in zona inalta a muntelui Hage, o zona cunoscuta pentru climatul ideal si solurile vulcanice perfecte pentru cresterea cafelei. Cafelele Sigri, Arona si Arusafa sunt procesate meticulos de companii specializate.
O cantitate considerabila de cafea provine din plantatiile mici, ingrijite de fermieri localnici, care cultiva si culeg plantele de cafea prin cele mai simple metode, in curte.
Ca si in cazul altor origini, cafeaua din Papua Noua Guinee are loturi certificate Organic si/sau Fairtrade.
Caracteristicile cafelei PNG
O buna PNG, precum Arona sau Sigri, are tonuri uneori pamantoase, aciditate slaba pana la moderata – care o deosebeste de majoritatea cafelei indoneziene, dar in general cu un corp nu la fel de plin ca cea indoneziana sau nu la fel de aromata ca Sulawesi, desi uneori e mai fructata decat aceasta. De obicei procesata washed, cafeaua PNG este foarte complexa, dar bine echilibrata, cu arome fine, delicate si un gust curat: o dulceata tipica, o aroma exotica, fructata si intensa.
Zona produce cafea foarte uleioasa, care atinge gradul perfect de prajire inca de la medium roast, avand deja un corp plin si consistent. Bogatia de uleiuri o face perfecta pentru french press sau filtru, care permit uleiurilor naturale sa se etaleze.
Asemanari cu Jamaica Blue Mountain
Cultivarea cafelei in Papua Noua Guinee a inceput cu boabe importate din renumita zona jamaicana Blue Mountain, in 1937. Acest lucru se regaseste astazi in profilul de gust al acesti origini, pastrand cateva caracteristici comune de gust cu Jamaica.
Varietatile crescute aici includ Blue Mountain, Catimor, Caturra si Mundo Novo (un hibrid de arabica), dar si Arusha, o varietate de arabica ce este fie Typica fie French Mission.