Boabele de cafea conțin cafeină în mod natural. În timp ce mulți caută efectul energizant al cofeinei în ceașca lor de cafea, există metode de prelucrare a boabelor de cafea care elimină cea mai mare parte a stimulentului. Acest lucru permite savurarea cafelei pe timp de noapte fără a sacrifica somnul. Se folosesc diverse tehnici pentru a decofeiniza boabele, toate fiind efectuate când boabele sunt verzi. Decofeinizarea este adesea asociată cu o cafea mai puțin aromată, deoarece izolarea cofeinei fără a afecta multitudinea de compuși aromatici este o provocare, iar boabele decofeinizate ridică probleme în timpul prăjirii.
Metoda solvenților chimici
Cele mai comune metode de decofeinizare implică solvenți chimici, de obicei acetat de etil sau clorură de metilen. În metoda directă, boabele sunt aburite și clătite în mod repetat cu solventul pentru a elimina cofeina. Metoda indirectă asigură faptul că substanța chimică nu intră niciodată în contact cu boabele, ci tratează apa încărcată cu cafeină rezultată din înmuierea boabelor. După eliminarea cofeinei cu solventul, soluția cu aromă de boabe este reintrodusă în boabe, permițând reabsorbția multor uleiuri și arome. În ambele procese, solvenții sunt clătiți sau evaporați din boabele verzi și se vaporizează în continuare în timpul prăjirii, lăsând în boabele decofeinizate doar urme, considerate sigure pentru consum.
Metoda Swiss Water Process
O altă metodă, Swiss Water Process, se bazează exclusiv pe filtrarea apei și a carbonului. Boabele de cafea sunt scufundate în apă fierbinte pentru a extrage cofeina și aroma. Boabele inițiale sunt aruncate, iar apa bogată în arome (extractul de cafea verde) trece printr-un filtru de carbon, dimensionat pentru a capta moleculele mari de cafeină. Acest extract decofeinizat este apoi folosit pentru următorul lot de boabe, filtrând cafeina fără agenți chimici și păstrând componentele aromate. Aceasta este principala metodă de decofeinizare a boabelor de cafea organică.
Metoda dioxidului de carbon supercritic
Metoda dioxidului de carbon supercritic utilizează CO2 la temperaturi și presiuni ridicate, acționând atât ca gaz, cât și ca lichid. CO2 supercritic ajunge în crăpăturile boabelor de cafea ca un gaz, dar dizolvă cafeina ca un lichid. După ce boabele de cafea sunt înmuiate în apă pentru a extinde structurile celulare, acestea sunt expuse la CO2 supercritic. CO2-ul cofeinizat se lichefiază și se evaporă, lăsând carbohidrații și proteinele intacte, ceea ce duce la o schimbare minimă a gustului datorată decofeinizării.
La Kfea.ro găsești cafeua decofeinizată preferată având de ales între diferite sortimente de cafea boabe și măcinată, de origini variate.
Kfea.ro este primul și cel mai mare Coffee Shop online din România.
Cu o vechime de peste 15 ani, am avut grijă să oferim clienților noștri experiențe plăcute prin comercializarea unor produse de calitate: de la o multitudine de sortimente de cafea (boabe, măcinată, capsule și nu numai), la aparate de cafea și produse de întreținere, produse de vending, ceai, ciocolată caldă și multe altele.
Stam de vorba la Kfea?